-->

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΚΚΕ ΑΡΤΑΣ - Είναι λύση η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;



Η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., η Μπακογιάννη, ο Καμμένος, ο Κουβέλης λένε ψέματα στο λαό, όταν μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ακόμα κι αν είχαν τις καλύτερες προθέσεις, το δεύτερο μνημόνιο, που ψήφισαν μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προβλέπει ότι καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να
γίνει από την πλευρά αυτού που παίρνει τα δάνεια, αλλά μόνο από τους δανειστές. Σε περίπτωση που αθετηθεί οποιοσδήποτε από τους όρους του μνημονίου, προβλέπεται παύση της χρηματοδότησης, την οποία ξορκίζουν όλα τα παραπάνω κόμματα, αφού στρατηγική τους είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ. Προβλέπεται ακόμα ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει έντοκα όλα τα χρήματα των δανείων που έχει πάρει από την τρόικα για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.
Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση γίνει μέχρι το 2042 που διαρκεί το δεύτερο μνημόνιο, θα αφορά αποκλειστικά στην αναπροσαρμογή των στόχων και των μέτρων προς το χειρότερο για το λαό. Οι ίδιοι μιλάνε για «ισοδύναμα» μέτρα, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα βγουν ούτως ή άλλως χαμένοι. Για παράδειγμα, το χαράτσι της ΔΕΗ, που δεν προβλεπόταν στο πρώτο μνημόνιο, προβλήθηκε σαν «ισοδύναμο» μέτρο για να καλυφθούν οι τρύπες στις εισπράξεις του κράτους, ώστε να μην κοπούν τάχα περισσότερο οι μισθοί στο δημόσιο και οι συντάξεις. Με την επιβολή του, όμως, που αθροίζεται στους φόρους και στα άλλα χαράτσια της τελευταίας διετίας, το λαϊκό εισόδημα μειώθηκε. Ενώ μετά από λίγους μήνες, πετσοκόπηκαν κι άλλο οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτά έκανε το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση. Τα ίδια θα κάνει και η ΝΔ, αν πάρει αυτή το πάνω χέρι στο σχηματισμό κυβέρνησης μετεκλογικά.
Οι αυτοαποκαλούμενοι «αντιμνημονιακοί» λεονταρίζουν ότι αυτοί θα κάνουν καλύτερη τάχα διαπραγμάτευση, επειδή δεν είναι «ενδοτικοί» (Καμμένος) ή έχουν «άλλο όραμα» για την ΕΕ (Κατσέλη, Κουβέλης). Κοροϊδεύουν το λαό, όταν του λένε ότι τα μονοπώλια, οι τράπεζες και το πολιτικό τους προσωπικό θα φοβηθούν και θα υποχωρήσουν μπροστά σε δυνάμεις που σκούζουν, χωρίς να αμφισβητούν την ΕΕ, το χρέος και τα δάνεια και χωρίς να έχουν στρατηγική ρήξης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Αν ήταν να λασκάρουν λίγο το σκοινί, για να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να ξεγελάσουν το κίνημα, θα το είχαν κάνει ήδη, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που είναι οι κατ' εξοχήν σύμμαχοί τους στην αντιλαϊκή διαχείριση της κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται απεμπλοκή από το μνημόνιο και μια «άλλη» δήθεν συμφωνία με την τρόικα για αποπληρωμή των δανείων. Επί της ουσίας, διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι θέλει να διαπραγματευτεί στο δικό του γήπεδο, ώστε και οι δανειστές να πάρουν τα χρήματά τους και ο λαός να ευημερήσει χωρίς μνημόνια. Πρόκειται για αυταπάτες ολκής.
Επιπλέον, με αυτή του τη θέση, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παραγνωρίζει συνειδητά ότι τα μέτρα που περιέχονται στο μνημόνιο δεν είναι για το χρέος, αλλά για να γίνει φτηνότερη η εργατική δύναμη για το κεφάλαιο και να ανοίξουν νέοι κερδοφόροι τομείς για την κερδοφορία του. Κρύβει δηλαδή ότι απέναντι στο λαό δεν βρίσκονται κάποιοι τεχνοκράτες, ή μια κακή «ελίτ» της ΕΕ, αλλά το κεφάλαιο σαν τάξη και η ντόπια πλουτοκρατία, που ωφελούνται από τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων. Από αυτή την άποψη, μόνο η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας τους μπορεί να τους φοβίσει, να τους καθυστερήσει, να εμποδίσει κάποια από τα μέτρα που σχεδιάζουν. Να γιατί λέμε ότι λύση για το λαό δεν είναι να κυνηγάει χίμαιρες για «αναδιαπραγμάτευση» των όρων που θα τον εξοντώσουν, αλλά η ανατροπή της αστικής εξουσίας. Διέξοδος είναι το κέρδισμα της δικής τους εξουσίας, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα οργανώσει την οικονομία αποκλειστικά για τις λαϊκές ανάγκες. Θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Και οι εκλογές, παρόλο που δεν μπορούν να αναδείξουν εργατική λαϊκή εξουσία, μπορούν να δώσουν ώθηση στο δρόμο και στον αγώνα για την κατάκτησή της, αναδείχνοντας ένα πανίσχυρο ΚΚΕ.
Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Άρτας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: