-->

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας. Έλαβε χώρα στα Καλάβρυτα, όπου παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Τα θέματα ήταν τα εξής:

1.      Ανάδειξη του ολοκαυτώματος.
2.      Ενημέρωση για την τροποποίηση του καταστατικού από το Δήμαρχο Καλαβρύτων Λαζουρά Γεώργιο.
3.      Συζήτηση και απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου.
4.      Γερμανικές αποζημιώσεις.
5.      Θέματα λειτουργίας του Δικτύου.
6.      Ενημερώσεις για τις επαφές του Δικτύου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς σύντομα αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την έκφανση της υπόθεσης. Η απόφαση των ιταλικών δικαστηρίων σχετικά με το αίτημα των θυμάτων του Διστόμου για κατάσχεση γερμανικής περιουσίας που βρίσκεται στην Ιταλία ως αποζημίωση, ήταν θετική. Ωστόσο, το ζήτημα έφτασε στη Χάγη καθώς η Γερμανία θεώρησε πως με την απόφαση αυτή καταργείται η αρχή της ετεροδικίας. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, δεν είναι δυνατόν να προσφύγουν πολίτες ενός κράτους κατά άλλων κρατών, παρά μόνο στη δικαιοσύνη του κράτους κατά του οποίου προσφεύγουν και όχι σε δικαστήρια άλλων κρατών.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, Ιταλία και Ελλάδα κράτησαν παρόμοια στάση υποστηρίζοντας πως η παραπάνω αρχή είναι κανόνας αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και εξαιρέσεις για τέτοιου είδους περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου. Αν η δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, απορρίψει την ένσταση της Γερμανίας, τότε ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση αποζημιώσεων και από συγγενείς θυμάτων πολλών άλλων περιοχών.
Παρόμοια στάση θα κρατήσει και ο Δήμος Νικολάου Σκουφά όσον αφορά το Κομμένο, ως μία ακόμη περιοχή που έχει πληγεί από ναζιστικές θηριωδίες. Το ολοκαύτωμα του Κομμένου στις 16 Αυγούστου 1943 θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στη ναζιστική ιστορία στην Ελλάδα. Η τραγική ιστορία του Κομμένου απαιτεί αποζημίωση ώστε να δικαιωθούν ηθικά και υλικά τα 317 θύματα και οι οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: