-->

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Σύσκεψη στην ΠΕ Άρτας για τις ζημιές από τον παγετό που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή ο

Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Βουλευτή Άρτας κ. Κ. Παπασιώζου, του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά και του Προϊσταμένου του Γραφείου του ΕΛΓΑ Ηπείρου κ. Σ. Χήρα, με θέμα τις ζημιές που προκάλεσε στην αγροτική παραγωγή ο παγετός των τελευταίων ημερών, πραγματοποιήθηκε στις 31-1-2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Παπαγιάννης (Κορωνησία), ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Γιαννούλης, ο Αντιδ/χος Αρταίων κ. Βλάρας, ο Αντιδ/χος του Δήμου Ν. Σκουφά κ. Θ. Δρίβας, εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Λούρου, εκπρόσωποι της ΕΑΣΑΦ, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Ψαθάς τόνισε ότι σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται καθημερινά, η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός στους αγρότες και είναι επιτακτική η ανάγκη για αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών το συντομότερο δυνατόν ενώ συγχρόνως έθεσε το θέμα της αποζημίωσης των αλιέων από τη ζημιά που υπέστησαν λόγω παγετού το 2005.
Ακολούθησε ενημέρωση από τον κ. Χήρα για θέματα που αφορούν τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ και ζητήματα καταγραφής των ζημιών. Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 3.100 αιτήσεις για αποζημίωση από παραγωγούς της Άρτας ενώ η διαδικασία συνεχίζεται. Τόνισε ότι υπάρχουν συνεχή κλιμάκια ελέγχου και καταγραφής προκειμένου να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς και να υπάρξουν οι ανάλογες αποζημιώσεις. Για το θέμα της μη λειτουργίας των αντιπαγετικών ανεμιστήρων, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες από όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Βουλευτής Άρτας κ. Παπασιώζος τόνισε το ζήτημα της ελλιπούς στελέχωσης του γραφείου του ΕΛΓΑ από εκτιμητές ενώ δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να μεταφερθεί στην Άρτα, καθώς το 70% περίπου του αντικειμένου του, αφορά την ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Άρτας. Ζήτησε την αναλυτική ενημέρωση των παραγωγών για τη διαδικασία της αίτησης αποζημίωσης ενώ για τους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες τόνισε τη δυσκολία λειτουργίας τους λόγω του υπέρογκου κόστους των καυσίμων. Τέλος δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση στη ΔΕΗ σχετικά με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ειδάλλως να δρομολογηθεί προσφυγή στη διακιοσύνη.
Ο κ. Βαγγέλης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το πλαφόν που αφορά το ύψος της αποζημίωσης ανά στρέμμα ενώ σημείωσε την ανάγκη της συνεχούς ροής στην κοίτη του ποταμού Αράχθου.
Ο κ. Ψαθάς ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα προέβη σε αλλεπάλληλες επαφές με τους αρμόδιους παράγοντες της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής ροή στον ποταμό Άραχθο έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητας άντλησης νερού για τη λειτουργία των συστημάτων αντιπαγετικής προστασίας.
Τέλος, συμφωνήθηκε όπως υπάρξει σε σύντομο διάστημα νέα συνάντηση προκειμένου να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες τόσο σε επίπεδο συντονισμού των διαδικασιών εκ μέρους των παραγωγών όσο και σε επίπεδο παρέμβασης σε θέματα θεσμικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: