Για μία ακόμη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς προηγουμένως να λάβει υπόψη τη θέληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα από πλήθος ψηφισμάτων των τοπικών Δήμων, της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας και του συνόλου των φορέων που εκπροσωπούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, επιχειρεί να επαναφέρει το θέμα κατασκευής του φράγματος του Αγίου Νικολάου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με το άρθρο 56 του Νομοσχεδίου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ - Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» ανοίγει την κερκόπορτα κατασκευής του εν λόγω φράγματος, από την ενδιαφερόμενη εταιρεία, παρακάμπτοντας τόσο τον χωροταξικό σχεδιασμό όσο και την απόφαση 3858/2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκε η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.
Ο ποταμός Άραχθος είναι ήδη επιβαρυμένος από την ύπαρξη δύο φραγμάτων στην κοίτη του και τα οποία έχουν επιφέρει σωρεία επιπτώσεων στο τοπικό περιβάλλον και στο παραποτάμιο οικοσύστημα, σε ότι αφορά το κλίμα της περιοχής, την τοπική αγροτική οικονομία και στον Αμβρακικό Κόλπο.
Ο εύφορος κάμπος της Άρτας, με ελάχιστα φορτία γλυκού νερού να τον διασχίζουν πια, έχει δεχθεί καίριο πλήγμα σε πολλές παράκτιες περιοχές από υφαλμύρωση που καταστρέφει τις τοπικές καλλιέργειες. Επιπροσθέτως, η μη ύπαρξη συνεχούς ροής στην κοίτη του ποταμού έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στο μικροκλίμα της πεδινής περιοχής με συχνούς παγετούς που καταστρέφουν την παραγωγή των εσπεριδοειδών, βασικού συστατικού της τοπικής αγροτικής οικονομίας.
Το ενεργειακό ισοζύγιο του ποταμού Αράχθου έχει προ πολλού υπερβεί τα όρια που θα θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη διαβίωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Η εκμετάλλευση των ήπιων μορφών ενέργειας, που αποτελεί το μέλλον στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ουδεμία σχέση έχει με την κατασκευή ενός γιγαντιαίου φράγματος στον ήδη κορεσμένο ποταμό Άραχθο.
Ένα τρίτο φράγμα, που θα προηγείται των ήδη υπαρχόντων Πουρνάρι 1 και 2, θ’ αποτελέσει ταφόπλακα και σε κάθε είδους προσπάθεια ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Σε μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται πλήθος νέων ανθρώπων, που αγωνίζονται να μείνουν στον τόπο τους, η κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου θα βάλει οριστικό τέλος σε όποια προσπάθεια γι’ ανάπτυξη της περιοχής.
Ο κίνδυνος για την καταστροφή του τοπίου του μοναδικού μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της Γέφυρας της Πλάκας, δεν περιποιεί τιμή απέναντι στην υποχρέωση που έχουμε στην Ιστορία μας και τις μελλοντικές γενιές.
Η Άρτα και ο ποταμός Άραχθος, του ανεξάντλητου φυσικού κάλλους, δεν αντέχουν άλλα φράγματα.
Σε μια εποχή που στρατηγικός στόχος μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, η ήπια τουριστική ανάπτυξη και η ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η κατασκευή ενός ακόμα φράγματος στην περιοχή μας θ’ αποτελέσει βαρύ πλήγμα στην τοπική οικονομία.
Λαμβάνοντας υπόψη την απόλυτα αρνητική θέση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, τις αρνητικές απόψεις των τοπικών θεσμικών φορέων (Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Σύλλογοι κλπ) και την απόφαση του Σ.τ.Ε. σας καλούμε ν’ αποσύρετε (άλλως καταψήφιση) τις σχετικές διατάξεις των άρθρων 52 και 56 του Νομοσχεδίου που προωθείται για το περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου