-->

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Eγκαίνια συλλογής του κ. Κωστή Σχιζάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας "Γ. Μόραλης"

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας "Γ. Μόραλης" υποδέχεται τη νέα χρονιά και καλωσορίζει το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και τη συλλογή του κ. Κωστή Σχιζάκη με τίτλο "Σύγχρονη Τέχνη...μια ματιά στο εικαστικό τοπίο της Κρήτης", τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ώρα 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό της Άρτας να γνωρίσει ένα δείγμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας της Κρήτης. Η έκθεση μεταφέρθηκε από την Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων στην Άρτα και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά θα μεταφερθεί στην Πινακοθήκη της Πρέβεζας και ακολούθως στην Πάτρα σε μια προσπάθεια εικαστικής ανταλλαγής  και δημιουργίας ενός δικτύου πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των πόλεων της ελληνικής περιφέρειας.

Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και στόχο έχει να ενισχύσει την προσπάθεια για την προβολή και την διάδοση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης παρουσιάζοντας στο κοινό της πόλης μας τον πλούτο των δημιουργών με Κρητική καταγωγή.

Είναι μια ευκαιρία το κοινό της πόλης μας να γνωρίσει τον διδακτικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα 74 έργα των 45 καλλιτεχνών που συμμετέχουν απαρτίζοντας μία ιστορική αναδρομή της παρουσίας των Κρητών καλλιτεχνών στα εικαστικά δρώμενα της χώρας.

Στον οδηγό ξενάγησης της έκθεσης αυτής τονίζεται η αλυσιδωτή εξιστόρηση, έργο με έργο και παράδειγμα με παράδειγμα, μιας αντίληψης που υπακούει καθαρά στον αισθητικό λόγο όπως αυτή προωθείται και εξελίσσεται σταδιακά στο σχέδιο, στη σύνθεση και το χρώμα και αμέσως μετά στη χαρακτική, την τοπιογραφία, το πορτρέτο, το γυμνό και στις πρόσφατες τάσεις που επικρατούν και γίνονται αποδεκτές στην εποχή μας, όπως ο ρεαλισμός, ο σουρεαλισμός, ο συμβολισμός, ο εξπρεσιονισμός κλπ.

Όλα αυτά σε μια αρμονική σειρά καταφέρνουν να αποδώσουν πολύ υψηλότερο νόημα από μια απλή παράθεση έργων, έστω και μεγάλης αξίας, κάτι το οποίο γίνεται αμέσως αντιληπτό από το κοινό που δεν αρκείται να πλουτίσει τις εντυπώσεις του από τους πίνακες αλλά και να καλύψει, και ακόμα καλύτερα να εξηγήσει και να κατανοήσει τα όσα του αποκρύπτονται μέσα από τους δαιδαλώδεις δρόμους τόσο της μοντέρνας όσο και της σύγχρονης τέχνης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αποστολάκης Μανόλης, Αριστόδημος, Βαιλάκης Χάρης, Βερυκάκη Όλγα, Βιδάκης Θανάσης, Βισκαδουράκης Νίκος, Βλάσσης Αριστείδης, Γεωργιάδης Γιώργος, Γιαλυτάκη Ουρανία, Γρατσίας Βασίλης, Γρηγοριάδη Μαρία, Carnemolla Andrea, Duchenco Nicolai, Δολαψάκης Κώστας, Δουκουμετζάκης Μιχάλης, Καλογεράκης Στέλιος, Καλούτσης Βαλέριος, Κανακάκης Λευτέρης, Καρύπογλου Κοσμάς, Κατσαβέλη Μαρία, Κουνάλης Γιώργος, Κουνάλης Κώστας, Κουνελάκης Νικόλαος, Κούτσερα-Πλάτωνος Αίγλη, Κριτσωτάκη Αριστέα, Μανουσάκης Γιώργος, Μαρίνος Νεκτάριος, Μιγάδης Γιάννης, Μουδατσάκης Κώστας, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μόσχος Νίκος, Ξενάκη Μαριάννα, Παπαδοπεράκη Ασπασία, Παπαδοπεράκης Θωμάς, Παρμακέλης Γιάννης, Περάκης Κώστας, Πλεύρη Βούλα, Σαριδάκης Μανόλης, Στεφανάκης Γιάννης, Τζάνης Δημήτρης, Φανουράκης Θωμας, Φιοράκη Μαρία, Φωτάκης Νίκος, Χριστάκη Κλειώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: