-->

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Έγκριση προυπολογισμού Δήμου Αρταίων

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το έτος 2012 ο οποίος υποβάλλεται ισοσκελισμένος έχοντας εγγράψει σ’ αυτόν όλα τα έσοδα και τις δαπάνες και ανέρχεται στο ύψος των 49.389.685,54 €. Εισηγητής του θέματος απ’ την πλευρά της πλειοψηφίας ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φίλιππος Παππάς ο οποίος ανέφερε τα εξής:

"Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες.
   Καλούμαστε να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό  του Δήμου Αρταίων για το έτος 2012 εν μέσω ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία.

   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
   Γνωρίζετε πολύ καλά πως τα μέτρα του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2012 είχαν ήδη αποφασιστεί από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι κι έχουν συμπληρωθεί από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.
   Είναι μέτρα ψηφισμένα. Τι προβλέπουν;  Περικοπές, μείωση των Κ.Α.Π. , μείωση του ήδη μειωμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
   Επομένως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  η σύνταξη του φετινού Προϋπολογισμού που έχετε στα χέρια σας βασίζεται σε δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Γιατί είναι πολύ πιθανό, να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης που να αφορούν μισθολογικά δεδομένα ή μεταβολές στους Κ.Α.Π.
   Η ψήφιση του Προϋπολογισμού, σημαίνει για τη δημοτική αρχή τη βάση μιας πορείας για την επόμενη χρονιά, αποτελεί επιλογή και για την αντιπολίτευση ακόμη, του Δήμου, μια συναινετικής ενδεχόμενα πολιτικής  με καθορισμό δεσμεύσεων που θα αποδώσουν καρπούς και αποτελέσματα προς όφελος των δημοτών.

   Ο προϋπολογισμός του 2012 στηρίχθηκε κατά τη σύνταξή του στις διατάξεις του Νόμου, αλλά με κυρίαρχα κριτήρια την ειλικρίνεια και την αλήθεια και κομίζοντας μια νέα φιλοσοφία για την αυτοδιοίκηση και εφαρμόζοντας με συνέπεια τις αρχές της χρηστής διοίκησης και πολιτική φιλοσοφία την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες των καιρών, αξιόπιστος, έντιμος και ειλικρινής. Δεν υπερεκτιμήσαμε τα έσοδα και ανοίξουμε έτσι πανιά για έξοδα,   δημιουργώντας  χρέη.

   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
   Σε ό,τι αφορά το Δήμο έχω να σας ενημερώσω τα εξής.
   Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού για τον προϋπολογισμό του 2012, πρέπει να υπολογίσουμε τους Κ.Α.Π. μειωμένους κατά 15%, δηλαδή μειωμένους κατά 1.485.000,00 €.
   Παρόλα αυτά, προτεραιότητα για το Δήμο και τη Δημοτική αρχή είναι η προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών. Γι’ αυτό έχουμε προβλέψει στον Προϋπολογισμό τη χρηματοδότηση του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου με 2.300.000,00 € περίπου.
   Έχουμε προβλέψει τη χρηματοδότηση της κοινωφελούς επιχείρησης με 55.350,00 € για τη συνέχιση του προγράμματος  ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και του προγράμματος για τη βοήθεια των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
   Παρόλες τις δυσκολίες έγινε πρόβλεψη για ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων  και ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
   Κλείσαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εκκρεμότητες  που είχαν να κάνουν με βεβαίωση παλαιότερων ετών από τέλη 2% , 0,5%, τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων, ύδρευσης δημοτικών ενοτήτων, κ.λ.π.
   Στην πλευρά των εξόδων συμπιέσαμε τις ελαστικές δαπάνες  σε μεγάλο βαθμό, διασφαλίζοντας όμως την αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου.
   Σ΄ αυτή τη δύσκολη, οικονομικά, συγκυρία, στηρίζουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και στο βαθμό που μας αναλογεί, τους βοηθάμε να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πρωτόγνωρης κατάστασης (πάγωμα Δημοτικών τελών και δικαιωμάτων μετά από πολλά χρόνια).
   Προετοιμαζόμαστε – και αυτό φαίνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίσαμε- ώστε στο μέλλον να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε χρήματα για περισσότερα έργα εφόσον ενεργοποιηθεί επιτέλους το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.
   Ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2012 υποβάλλεται ισοσκελισμένος έχοντας εγγράψει σ’ αυτόν όλα τα έσοδα και τις δαπάνες, στο ύψος των 49.389.685,54 €.

   Σας διευκρινίζω ότι:
   Ποσό ύψους 2.916.584,92 € προϋπολογισθέν στα έσοδα και τα έξοδα, αφορά τη δια του προϋπολογισμού παρακολούθηση των εισπράξεων υπέρ του Δημοσίου και τρίτων αποδοτέο σ’ αυτούς το οποίο και δεν επηρεάζει τα πραγματικά μεγέθη αυτού.

   Δηλαδή το σύνολο των ποσών που έχουν εγγραφεί:
1. ως εισπράξεις στους Κ.Α. εσόδων  4111 – 4141 δεν συνιστούν έσοδα και
2. ως αποδόσεις στους Κ.Α. εξόδων 8211 – 8241 δεν αποτελούν δαπάνες για το Δήμο.
   Ως  εκ τούτου, το πραγματικό ύψος του προϋπολογισμού το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την ποσοστιαία συμμετοχή της κάθε ομάδας ή κατηγορίας εσόδων – εξόδων στον προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 46.473.100,62 €.
   Τελειώνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να σας πω πως δεν εξωραϊζουμε καταστάσεις, στηριχθήκαμε σε ρεαλιστικά στοιχεία και μιλάμε  τη γλώσσα της αλήθειας, όπου σε εποχή κρίσης και βαθιάς ύφεσης με περιστολή περιττών δημοσίων δαπανών θα διαχειριστούμε θετικά και αποτελεσματικά τα χρήματα των συνδημοτών. Σας  ευχαριστώ.".



Ο Δήμαρχος Αρταίων για τον προϋπολογισμό

Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το οικ. έτος 2012 ανέφερε τα εξής: «Ο Προϋπολογισμός όπως και πέρσι και κυρίως φέτος και πιστεύω και του χρόνου – εύχομαι βέβαια να μην είναι έτσι αλλά δυστυχώς θα είναι έτσι – δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από κανέναν ούτε αναπτυξιακός, ούτε με προοπτική, ούτε με οράματα, ούτε τίποτα από αυτά. Είναι ένας Προϋπολογισμός που προσπαθεί να μαζέψει τις δαπάνες, να εξορθολογίσει τα έξοδα, να μπορέσει να ξεχρεωθεί ο Δήμος και να μπορέσει να υπάρξει ο Δήμος τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν ξέρω ποιοι αντιλαμβάνεστε και με ποια κονδύλια βλέπετε ότι μπορεί να γίνει ανάπτυξη μέσα από τον Προϋπολογισμό. Το 90% των δαπανών είναι ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα). Αυτά δεν συζητούνται. Αν λοιπόν εξαιρέσουμε από αυτά, τα 2 εκατομμύρια που πηγαίνουν στο Νομικό Πρόσωπο για δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα και έργα στον τομέα του αθλητισμού όπως π.χ. η κατασκευή του ταρτάν στο γήπεδο, αν εξαιρέσουμε και τα ανταποδοτικά, το μόνο που μένει για να κάνουμε ανάπτυξη είναι αυτό που είπε ο συνάδελφος κ. Νίκος Κέφης, ότι πρέπει απ’ τα λίγα λεφτά που μένουν να κάνουμε μελέτες. Πέρυσι κατηγορηθήκαμε ότι κάναμε βιομηχανία μελετών. Όμως τις μελέτες τις κάναμε και τις κάνουμε και σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία των μελετών που καταθέσαμε και που θα περάσουν. Αυτά τα λεφτά που θα έρθουν και θα είναι αρκετά σας λέω λοιπόν ότι αυτά τα έργα είναι αν θα φέρουν την ανάπτυξη. Την όποια ανάπτυξη. Δεν περιμένουμε να λύσουμε τι πρόβλημα του νομού μας. Δεν το λύσαμε πριν 50 χρόνια. Κάνουμε μία προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή έχει να κάνει με αυτό το θέμα. Έχουμε κλείσει την ψαλίδα από πέρυσι. Μαζέψαμε τις σπατάλες που ήταν απαραίτητο».
Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε και στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής λέγοντας ότι «το θέμα της κοινωνικής πολιτικής είναι το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να κάνει ο Δήμος αυτή την εποχή είναι να αναπτύξει δράσεις αλληλεγγύης και να προσπαθήσει να προστατέψει τους πολίτες του και αυτό θα το κάνουμε». Όσον αφορά τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου είπε ότι πρέπει κατ’ αρχάς να κοστολογηθεί ενώ ανέφερε: «Πρέπει να το κάνουμε τώρα ή να το πάμε λίγο παραπίσω; Απλά να το δούμε. Πρέπει να το κοστολογήσουμε. Έχουμε πάρει όλα τα δεδομένα αλλά δεν μπορούμε να το κοστολογήσουμε. Υπάρχει λοιπόν το αποθεματικό το οποίο είναι μεγάλο και για έναν άλλο λόγο. Ξέρετε ότι περιμένουμε προγράμματα κοινωνικής εργασίας, περιμένουμε προγράμματα αυτεπιστασίας. Εκεί ο Δήμος πρέπει να έχει χρήμα για να αγοράσει υλικά για να μπορέσει να απασχολήσει τον κόσμο και θα ‘ναι πολύς ο κόσμος αυτός. Τα τρία προγράμματα που θα ‘ρθουν, ΤΟΠΣΑ, κοινωφελής εργασία και αυτεπιστασία, θα είναι περίπου 1.500 άτομα μέσα στον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο. Άρα πρέπει να ‘χουμε λεφτά για να πάρουμε υλικά. Θα πάρουμε υλικά να βάψουμε τα σχολεία ας πούμε. Άρα λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε, θέλουμε το αποθεματικό και εδώ είμαστε για να κόψουμε άμα χρειαστεί».
Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Όλο στερητικά άλφα ο Προϋπολογισμός. Αν υπήρχε και μια εισήγηση να κάνουμε εκτός απ’ το κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο είπε ο κύριος Νικολάου, που είναι παλιά πατέντα αυτή, αν υπήρχε και κάτι άλλο που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον μη αναπτυξιακό Προϋπολογισμό, σε Προϋπολογισμό ανάπτυξης και προοπτικής, θα ήμουνα πιο ευτυχισμένος. Γι’ αυτό είμαι απογοητευμένος, όχι για τίποτα άλλο, γιατί ήρθα εδώ πέρα να ακούσω τι δεν έκανα καλά. Ακούω όλα μαύρα αλλά δεν μου είπε κανένας τι έπρεπε να κάνω. Παρ’ όλα αυτά δεν κατακρίνω κανέναν. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλους, δέχομαι πολύ εύκολα τα λάθη μου, δέχομαι ό,τι μπορεί να γίνει και είναι σωστό θα το κάνω προκειμένου αυτό που ήρθαμε να υπηρετήσουμε όλοι μας εδώ μέσα να το κάνουμε σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή».
Ο κ. Παπαλέξης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Νομίζω ότι θα το παλέψουμε. Δεν είναι εποχές για πάρα πολύ μεγάλα λόγια αλλά τουλάχιστον την καθημερινότητα και αυτό που μπορούμε να κάνουμε να ‘στε σίγουροι ότι θα το κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: