-->

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση για διορθωτική επέμβαση

Η γέφυρα Αννίνου βρίσκεται στην Εθνική Οδό Αντιρρίου-Άρτας-Ιωαννίνων-Κακαβιάς στα όρια των νομών Άρτας-Αιτωλοακαρνανίας. Η θέση της πάνω σε καμπύλη περιορίζοντας κατά πολύ το πλάτος του καταστρώματος, οι δύο εναλλασσόμενες στη συνέχεια κλειστές στροφές και η ολισθηρότητα του τάπητα στο συγκεκριμένο σημείο, αποτελούν τους λόγους που χαρακτηρίζεται ως το πλέον επικίνδυνο σημείο στην περιοχή. Έχουν προκληθεί από ελαφριές συγκρούσεις μέχρι πολλαπλά δυστυχήματα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή να χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι κάθε χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, από τα ατυχήματα της τελευταίας τριετίας τραυματίστηκαν θανάσιμα οχτώ άτομα, σοβαρό τραυματισμό υπέστησαν δεκατέσσερα, ενώ οι υλικές ζημιές των οχημάτων ξεπέρασαν σε αριθμό τις εβδομήντα. Τη δυσκολότερη πλευρά του προβλήματος αντιμετωπίζουν τα φορτηγά οχήματα λόγω μεγαλύτερου όγκου. Αξίζει να σημειωθεί πως το πέρασμα από το συγκεκριμένο σημείο είναι αρκετά συχνό, ιδιαίτερα από τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού και μετά.

Ο πρώην Δήμος Κομποτίου, εδώ και χρόνια, ξεκίνησε τη διαδικασία για τη βελτίωση της γέφυρας Αννίνου με επιστολή του προς το τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου. Από τη μελέτη του έργου με τίτλο «Διαπλάτυνση γέφυρας Αννίνου και βελτίωση της οριζοντιογραφίας στην Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ΧΘ 138+900», υπολογίστηκε ο προϋπολογισμός στα 880.000 €. Η πολιτεία, όμως, δεν προχώρησε στη δημοπράτηση και επομένως, δεν προέβηκε στην κατά τ’ άλλα αναγκαία υλοποίηση. Περισσότερο από δύο χρόνια μετά, η γέφυρα παραμένει στην ίδια κατάσταση με τη μελέτη του έργου ανακατασκευής να περιμένει στο περιθώριο. Οι συνεχείς διαμαρτυρίες όχι μόνο δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα αλλά, με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα επιδεινώθηκε με επιπρόσθετες καταστροφές στο συγκεκριμένο σημείο. Παρά τις συνθήκες αυτές, οι αρμόδιοι φορείς συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που αφορά, ουσιαστικά, την ακεραιότητα όλων μας.

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά αντιλαμβάνεται τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος και την έλλειψη οικονομικών πόρων για αποκατάσταση οδικών προβλημάτων. Τονίζει, όμως, το προφανές, πως η ανθρώπινη σωματική ακεραιότητα προέχει. Ιδιαίτερα, για το επεμβατικό αυτό έργο υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει άμεση ανάγκη υλοποίησης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε την ασφαλέστερη διέλευση στη γέφυρα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και του μεγάλου αριθμού περαστικών. Συμπερασματικά και για ακόμα μία φορά, ο Δήμος ζητάει από τους αρμόδιους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την έστω και καθυστερημένη κατασκευή του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: