-->

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Σχετικά με την καθαριότητα στον Δήμο Αρταίων


Την κατανόηση των Δημοτών για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, λόγω της χαμηλής επάνδρωσης και του πεπαλαιωμένου στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ζητάει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Θεόδωρος Γκούβας.

Ο κ. Γκούβας ανέφερε: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν θα μπορούσε αυτή η συγκυρία να μην επηρεάσει και την Καθαριότητα του Δήμου. Όλους τους Δήμους βέβαια, όλες τις Υπηρεσίες αλλά ειδικότερα την Καθαριότητα την επηρεάζει πολύ.  Τα προβλήματα της Καθαριότητας για τα οποία αναφερθήκαμε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν είναι δύο: η ελλιπής επάνδρωση και η διαθεσιμότητα των μέσων αποκομιδής. Η επάνδρωση είναι πολύ χαμηλή. Με την ένωση στον «Καλλικράτειο» Δήμο οι άλλοι (πρώην) Δήμοι δεν είχαν προσωπικό με αποτέλεσμα το προσωπικό που υπήρχε στο Δήμο Αρταίων να εξυπηρετεί τώρα, φανταστείτε, από την Δαφνωτή μέχρι την Κορωνησία και την πόλη της Άρτας.


Η Υπηρεσία Καθαρότητας έχει περίπου στα 39 άτομα για όλο το Δήμο Αρταίων (οδηγοί,  εργάτες καθαριότητας). Αυτοί είναι και δεν προβλέπεται να αυξηθούν. Θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 12 με 13 άτομα επιπλέον για να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε ένα σημείο σοβαρής επάνδρωσης. Πριν από μερικούς μήνες είχαμε πάρει 7 άτομα για 8 μήνες. Πέρασε αυτή η περίοδος, έφυγαν οι άνθρωποι και δυστυχώς η αναπλήρωση εκτός απ’ το ότι είναι δύσκολη δεν τη βλέπω και στο άμεσο μέλλον. Παλεύουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης εργατών καθαριότητας με δίμηνες συμβάσεις έτσι ώστε να φτάσουμε την επάνδρωση σε ένα οριακό σημείο, γιατί είμαστε κάτω από αυτό. Με τις διαδικασίες που ισχύουν και τις συνεχόμενες εκλογές είναι δύσκολη η πρόσληψη. Μας εγκρίθηκε βέβαια ένας πολύ μικρός αριθμός διμηνιτών που θα τους πάρουμε όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Η αποκομιδή με απορριμματοφόρο καθίσταται προβληματική. Για οδοσάρωση δεν συζητάμε καθόλου. Αρκεί να σας πω σήμερα ότι στην πόλη και στο Δήμο οδοσάρωση κάνανε μόνο τέσσερα άτομα. Φανταστείτε ότι μ’ αυτή τη διαδικασία είναι δύσκολο να εκπληρώσουμε αυτή την αποστολή μας.

Εμείς προσπαθούμε τουλάχιστον μέσα στην πόλη και στο κέντρο να γίνεται αποκομιδή 6 μέρες την εβδομάδα. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει 7 μέρες όπως γινόταν πριν διότι και πάλι με το ελεγκτικό συνέδριο υπήρξε μια εμπλοκή – δεν αναγνώρισε το ελεγκτικό συνέδριο ότι είναι μόνιμη και διαρκής ανάγκη η αποκομιδή των απορριμμάτων την Κυριακή – και οι εργαζόμενοι από την αρχή του χρόνου δεν πληρώθηκαν για τα δεδουλευμένα των Κυριακών. Εν πάση περιπτώσει είναι κι αυτό ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να το λύσουμε. Δεν ξέρω πώς θα το ξεπεράσουμε. Θα το δούμε. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα τα Σαββατοκύριακα δεν θα μπορούμε να κάνουμε την αποκομιδή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ιδιαίτερα για το κέντρο της πόλης.

Η διαθεσιμότητα είναι επίσης χαμηλή διότι σοβαρή επένδυση στην Υπηρεσία Καθαριότητας δεν έγινε με αποτέλεσμα ο στόλος να είναι παλιός (15ετίας και πλέον), με πολλές βλάβες. Έχουμε 10 απορριμματοφόρα σε καθημερινή βάση πλην όμως τα περισσότερα οχήματα δεν πληρούν τις προδιαγραφές αποκομιδής οπότε δυσκολευόμαστε πάρα πολύ. Είναι ένα κομμάτι που εμείς το παλεύουμε.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η στάση μερικών δημοτών απέναντι στον κάδο, που δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Εμείς πλύναμε τους κάδους αλλά αυτή την ώρα οι κάδοι είναι πάλι ακάθαρτοι. Ρίχνουν τα σκουπίδια χωρίς σακούλα. Ρίχνουν οργανικά απορρίμματα σκέτα χωρίς σακούλα τα οποία αντιλαμβάνεστε ότι προκαλούν δυσοσμία.

Από τη μεριά μου θα ήθελα να ζητήσω τη συμπαράσταση και την κατανόηση των δημοτών στα προβλήματα αυτά που υπάρχουν αυτή την ώρα και που ενδεχομένως θα ενταθούν το καλοκαίρι. Εμείς βέβαια θα το παλέψουμε στο μέτρο του δυνατού. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ να αυξήσω τη διαθεσιμότητα – θα δω με ποιο τρόπο. Αν βέβαια πάρουμε τα πεντάμηνα αυτά της εθελοντικής εργασίας θα βοηθηθούμε πάρα πολύ αλλά δεν το βλέπω να γίνεται άμεσα. Ελπίζω να γίνει μέσα στο καλοκαίρι και να λυθεί ένα σοβαρό κομμάτι της αποκομιδής, δηλαδή να επανδρωθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας στα επίπεδα που πρέπει να επανδρωθεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε το σκοπό για τον οποίο είμαστε εδώ. Εμείς πάντως θα αγωνιστούμε. Θα κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε τις έξι ημέρες αποκομιδή ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Τώρα για την έβδομη μέρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ για την ώρα. Δεν μπορώ να πω κάτι. Επαναλαμβάνω ότι ζητώ την κατανόηση όλων των δημοτών. Θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της καταβολής των χρημάτων, δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σ’ αυτά τα τρία –  τέσσερα απορριμματοφόρα που βγαίνουν την Κυριακή να μπορούν να πληρωθούν αυτό που δικαιούνται νόμιμα. Αυτό δηλαδή που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος που δουλεύει την Κυριακή. Τέλος, θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της Υπηρεσίας μας έτσι ώστε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: