-->

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Παρεμβάσεις Περιφερειάρχη προς Υπ. Οικονομικών για θέματα Τουρισμού, Επιχειρήσεων και Χοιροτρόφων

Με έγγραφά του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ζητά την αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο του Τουρισμού, τις Επιχειρήσεις και τους Χοιροτρόφους. Αναλυτικά:
Για τη θέρμανση των τουριστικών καταλυμάτων
Mε έγγραφο του (16-11-2011), ο Περιφερειάρχης  ζητά την  επανεξέταση της διάταξης με την οποία τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν με τη νομική μορφή εταιρίας, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν για θέρμανση πετρέλαιο κίνησης.
Ο Περιφερειάρχης  υπογραμμίζει ότι με τη διάταξη αυτή φαλκιδεύεται ο «εσωτερικός» ανταγωνισμός,  καθώς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και κατά συνέπεια  διαφορετικό κόστος λειτουργίας. Προσθέτει επίσης ότι  με δεδομένες τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν  στα ορεινά της Ηπείρου, το κόστος παροχής υπηρεσιών είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της  χώρας και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε  αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές.
Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση της διάταξης,  είναι αναγκαία, προκειμένου οι επιχειρήσεις της Ηπείρου να προσελκύσουν επισκέπτες την τρέχουσα χειμερινή περίοδο,  καθώς εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα μεγάλο ανταγωνισμό από τις Βαλκανικές χώρες.
Ρύθμιση για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων
Με έγγραφο που απέστειλε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 ο Περιφερειάρχης ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να προωθήσει ρύθμιση ώστε   οι  επιχειρήσεις που δεν προσδιορίζονται στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, ως βιομηχανίες – βιοτεχνίες, όπως είναι οι άδειες λειτουργίας τους,  να μη καταβάλλουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων από το οποίο απαλλάσσονται βάσει του Νόμου. Όπως αναφέρει ο Περιφερειάρχης, η διαδικασία απαλλαγής που προβλέπεται σήμερα, εκτός της γραφειοκρατίας που πρέπει να υποστούν οι επιχειρήσεις είναι και επώδυνη οικονομικά, καθώς πρώτα πρέπει να καταβληθεί το συνολικό ποσό και στη συνέχεια να αποδοθεί αυτό – και άγνωστο μετά από πόσο χρόνο- στους δικαιούχους.
Επιστροφή Φ.Π.Α. στους χοιροτρόφους
Τέλος με άλλο έγγραφο (23-11-2011) ο Περιφερειάρχης ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους χοιροτρόφους της Ηπείρου, από τις εξαγωγές που πραγματοποιούν στην γειτονική Αλβανία. Ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει ότι ο κλάδος της χοιροτροφίας μετά τα πλήγματα που έχει υποστεί τα προηγούμενα χρόνια, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια μικρή, ελπιδοφόρα ανάκαμψη, που οφείλεται κυρίως στην εξαγωγική δραστηριότητα προς την Αλβανία. Ωστόσο η θετική αυτή εξέλιξη διακυβεύεται από την μεγάλη καθυστέρηση επιστροφής του Φ.Π.Α., η οποία αν συνεχιστεί για λίγες ακόμη εβδομάδες, θα οδηγήσει σε διακοπή των εξαγωγών λόγω ασύμφορων τιμών πώλησης και κατ΄ επέκταση σε οριστική απώλεια της Αλβανικής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: