-->

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Σημάδια… τέλους εποχής

Οι εικόνες οι οποίες μεταδόθηκαν εχθές τηλεοπτικά από τη σύλληψη του προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ  και η θεατρικότητα της αντίστασής του, θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως σημάδια του τέλους μιας εποχής. Όχι ότι η σύλληψη ενός συνδικαλιστή προέδρου του ισχυρότερου συνδικαλιστικού οργάνου της χώρας σηματοδοτεί κάτι καλύτερο για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Απλά προσδιορίζει τα σύνορα της ελευθερίας από την κατάχρησή της και υπενθυμίζει ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται.
Ο κύριος Ν. Φωτόπουλος με τις πράξεις και το λόγο του προβάλλει μία παράλογα προκλητική συμπεριφορά, εκβιαστική νοοτροπία για τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων της επιχείρησης της ΔΕΗ και των εργαζομένων της, αλλά παρουσιάζεται και ως αυτόκλητος προστάτης των όντως θιγομένων στρωμάτων της κοινωνίας από τα τέλη τα οποία επέβαλε η κυβέρνηση.
Η συμπεριφορά του προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, βγάζει στην επιφάνεια ένα βαθύτερο πρόβλημα με τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, οι οποίοι θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις τους ανήκουν.
Τα πρότυπα της Ελλάδας της προόδου, της παραγωγής και της σοβαρότητας δεν μπορούν να ασπάζονται και να εκφράζουν τέτοιες συμπεριφορές και νοοτροπίες. Το πρότυπο του λαϊκιστή συνδικαλιστή, ο οποίος υπερβάλλει σε ζήλο όπως και ο δρόμος τον οποίο χαράζει το πρότυπο συνδικαλιστής – βουλευτής – υπουργός, δεν μπορούν να έχουν θέση σε μια Ελλάδα η οποία θέλει να ακολουθήσει σταθερά το δρόμο του εξευρωπαϊσμού.
Ο συνδικαλισμός είναι κεντρικό και απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, την ισορροπημένη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, καθώς και τη σταθερότητα του δημόσιου τομέα. Αποτελεί δε συνεκτικό στοιχείο της κοινωνίας.
Η χώρα χρειάζεται κοινωνική συνεννόηση. Και εκεί ο συνδικαλισμός μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας. Όχι όμως ο συνδικαλισμός της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, ο οποίος οδήγησε στο κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων και την απομάκρυνση των παραγωγικών μονάδων από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η παγκόσμια κρίση να χτυπήσει πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλη χώρα την εθνική μας οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: