-->

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

"Τί δουλειά έχει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης να παρεμβαίνει στις προσλήψεις πυροσβεστών;"

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση απάντηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, σχετικά με τις πρόσφατες κομματικές προσλήψεις στην Πυροσβεστική:
«Ο κ. Παπουτσής είπε πάρα πολλά. Δεν μας είπε όμως ένα, το πιο βασικό: Τί δουλειά έχει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης να παρεμβαίνει στις διαδικασίες πρόσληψης πυροσβεστών;

Ολοκληρώθηκε η Α' φάση απογραφής ΑΜΕΑ

Από το Γραφείο της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Αρταίων κυρίας Βίκυς Βασιλάκη – Μητρογεώργου ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα  η πρώτη φάση της απογραφής των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων που πραγματοποιείται μέσω των ΚΕΠ και η οποία αναφέρεται στο χρονικό διάστημα από 01-02-2012 μέχρι 15-02-2012 για τους δικαιούχους των οποίων το επώνυμο ξεκινά από Α έως Ι.

Παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στον Δήμο Αρταίων

Τελικώς παραχωρήθηκε το ΞΕΝΙΑ στον Δήμο Αρταίων, μετά τις συνεχείς πιέσεις του Δημάρχου Αρταίων και των βουλετών του Νομού μας. Προφανώς δεν παραχωρήθηκε χάρη στην συνάντηση του κ.Στύλιου με τον υφυπουργό Πολιτισμού κ.Αλεβιζάτο. Απλά ο κ.Στύλιος "πήγε να προλάβει", για να πει κατόπιν ενεργειών μου............. Το δελτίο τύπου του Δήμου Αρταίων έχει ως εξής:

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Προτάσεις έργων του Δήμου Νικ.Σκουφά στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ

Με την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στις 30-1-2012 στην Αμφιλοχία, φαίνεται να έγιναν τα πρώτα βήματα για την ενεργοποίηση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος «Αειφορική Ανάπτυξη στον Αμβρακικό». Εκεί, παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης στηρίζοντας την προσπάθεια αποκατάστασης του οικοσυστήματος του Αμβρακικού.

Μετά την ομιλία του προέδρου της Επιτροπής κ. Θάνου Μωραΐτη, υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην οποία δεσμεύτηκε να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την πραγματοποίηση των έργων που θα αποφασιστούν, οι αρμόδιοι φορείς της Επιτροπής Παρακολούθησης ενέκριναν τον κανονισμό λειτουργίας της. Ο Πρόεδρος και πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κατέθεσαν κι αυτοί τις απόψεις τους δηλώνοντας την ικανοποίησή τους για την έκβαση της κατάστασης.

Αναμένοντας τους πόρους, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά δηλώνει τη διάθεση σύμπραξης με τους άλλους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την αποτελεσματικότερη διενέργεια των έργων. Ακόμη, εκφράζει απόλυτη σοβαρότητα μπροστά σ’ αυτό το πλέον σημαντικό ζήτημα. Άλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν έχει πιέσει για την προστασία του οικοσυστήματος του Αμβρακικού με στόχο την περιβαλλοντική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Φαίνεται πως οι προσπάθειές του βοήθησαν στο να ενεργοποιηθεί, αν και αρκετά αργότερα, το πρόγραμμα «Ανάσα» που θα αποτελέσει μία όαση για την περιοχή του Αμβρακικού.

Σήμερα, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των ενδιαφερόμενων φορέων της Ηπείρου. Εκεί, αποφασίστηκε να κατατεθεί ύστερα από διάλογο μία κοινή πρόταση από μέρος της Ηπείρου. Ο Δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης που παρευρέθηκε στη συνάντηση κατέθεσε για ένταξη στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» τις εξής προτάσεις:
·         Καθαρισμός, εκβάθυνση και οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου, από τις εκβολές του ως την τοπική κοινότητα Ακροποταμιάς, για την απομάκρυνση μπαζών, σκουπιδιών και φερτών υλικών, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος γλυκού νερού στον κόλπο και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των νερών.
·         Βελτιώσεις των ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων στα φυσικά διβάρια των λιμνοθαλασσών Άγριλου και Κόφτρας – Παλιομπούκας, των τάφρων διαχείμανσης και των στοιχειωδών υποδομών των αλιευτικών συνεταιρισμών.
·         Βελτιώσεις των υποδομών πρόσβασης στα φυσικά διβάρια.
·         Εκσυγχρονισμός της υποτυπώδους υποδομής ελλιμενισμού σκαφών των ελεύθερων αλιέων στην περιοχή «Πλατανάκι» της λιμνοθάλασσας Κόφτρα – Παλιομπούκα.
·         Δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου ελλιμενισμού σκαφών στην περιοχή της Κόπραινας, όπου λειτουργεί και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου. Το αλιευτικό καταφύγιο αποτελεί χρόνιο αίτημα των αλιέων του τοπικού συνεταιρισμού της λιμνοθάλασσας του Άγριλου.
·         Κατασκευή προστατευτικών αναχωμάτων ή εγκατάσταση αντλιοστασίων, για την αποτροπή εισόδου των νερών της θάλασσας προς την γεωργική περιοχή και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Παράβλεψη απόφασης Δημάρχου και διακοπή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Νικολάου Σκουφά

Την Πέμπτη 2 -2-2012 με απόφαση του Δήμαρχου Νικολάου Σκουφά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή, έγινε διακοπή λειτουργίας των παρακάτω σχολείων:
α) Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο Πέτα γιατί δεν ήταν δυνατή η προσέγγιση των Σχολείων
β) Γυμνάσιο και Λύκειο Κομποτίου, σχολεία τα οποία φιλοξενούν μαθητές από τις γύρω περιοχές που αντιμετώπιζαν προβλήματα και γι’ αυτό θεωρήθηκε επικίνδυνη η μετάβασή τους στους συγκεκριμένους σχολικούς χώρους.
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, κοινοποιώντας την παραπάνω απόφαση, είχε ήδη διερευνήσει τις συνθήκες στα υπόλοιπα σχολεία και τα είχε κρίνει ασφαλή για κανονική λειτουργία. Συνεχής στόχος είναι η ασφάλεια των δημοτών και κυρίως των παιδιών αφού αυτά είναι αρκετά επιρρεπή σε ατυχήματα. Δε θα επέτρεπε ποτέ τη μετάβαση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών κάτω από αμφίβολες συνθήκες και μην έχοντας εξασφαλίσει την απόλυτη προστασία τους.
Καθίσταται κατανοητό, λοιπόν, πως η λειτουργία των σχολείων που δε συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση, θεωρήθηκε ακίνδυνη μετά από έλεγχο των αρμοδίων του Δήμου. Για το λόγο αυτό, η απόφαση Δημάρχου για το κλείσιμο των σχολείων, αρμοδιότητα που υπάγεται σε κάθε Δήμο, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να παραβλεφθεί και οι φορείς ήταν υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουν.
Δεν κατανοούμε λοιπόν δελτία τύπου που συνυπογράφουν αναρμόδιοι φορείς και με τα οποία παρότρυναν τα σχολεία όλου του νομού Άρτας και ιδιαίτερα του Δήμου μας να παραμείνουν κλειστά. Για το λόγο αυτό, παρακαλώ τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν  το θέμα και να αποδώσουν ευθύνες σ’ αυτούς που  αποφάσισαν να παραβλέψουν την απόφαση Δημάρχου και να προχωρήσουν στη διακοπή της λειτουργίας τους παρά το γεγονός πως γνωρίζουν ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Δήμο και μόνο.

Επαναλειτουργία Ραδιοφωνικού Σταθμού "ΑΜΒΡΑΚΙΑ FM"

Την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012, το Κλιμάκιο Εκδόσεως Βεβαιώσεων Νομίμου Λειτουργίας Ραδιοφωνικών Σταθμών Περιφέρειας, συνήλθε σε συνεδρίαση κατά την οποία ασχολήθηκε με την υπ’ αριθ. 9061/18.11.2011 αίτηση της εταιρίας με την επωνυμία «ΑΡΤΑΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ (Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ)», ιδιοκτήτριας του ραδιοφωνικού σταθμού με το διακριτικό τίτλο ΑΜΒΡΑΚΙΑ FM 91,9 Νομού Άρτας προς έκδοση βεβαιώσεως νομίμου λειτουργίας.

Στη βεβαίωση του Ε.Σ.Ρ., η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο (Διαύγεια) αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Εκ των υπό του αιτούντος προσκομισθέντων εγγράφων, αποδείχθηκε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός με τον διακριτικό τίτλο ΑΜΒΡΑΚΙΑ FM 91,9 λειτουργούσε στο Νομό Άρτας κατά την 1η Νοεμβρίου 1999 και εντεύθεν, κατά το άρθρο 53 παρ. 1 του Ν. 2778/1999, λειτουργεί νομίμως. Η αίτηση είναι ουσία βάσιμη και ενδείκνυται η αποδοχή της. Για τους λόγους αυτούς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης βεβαιώνει ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός με τον διακριτικό τίτλο ΑΜΒΡΑΚΙΑ FM 91,9 ιδιοκτησίας της εταιρίας με την επωνυμία «ΑΡΤΑΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ (Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ)» λειτουργεί νομίμως στο Νομό Άρτας. Γίνεται μνεία ότι η παρούσα βεβαίωση δεν έχει ισχύν αδείας λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού».

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Δηλώσεις ΕΛΓΑ για ζημιές από παγετό της 31/1/2012

Οι  παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό της 31ης -1-2012, μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους στο γραφείο του ΕΛΓΑ στο Δημαρχείο από Δευτέρα έως και Πέμπτη 8-10 το πρωί. Η προθεσμία λήγει στις 13- 2-2012. Οι παραγωγοί πρέπει να συμπληρώνουν στη δήλωση τα στοιχεία τους, Αριθμό Δελτίου Ταυτότας, Α.Φ.Μ., αριθμό λογαριασμού ΑΤΕ και την τοποθεσία και τα στρέμματα σύμφωνα με τη δήλωση ΟΣΔΕ

Eκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στον Σύλλογο Τριτέκνων Άρτας

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΑΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ) ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΝΟΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΡΙΖΟΥ.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Πήγε για μαλλί αλλά.....ο Γιώργος Στύλιος

Είχε δεν είχε έναν θόρυβο τον προκάλεσε ο υποψήφιος για υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Άρτα Γιώργος Στύλιος. Κυρίως όμως προκάλεσε τη σφοδρή δυσαρέσκεια στελεχών του χώρου. Κι αυτό για πολλούς λόγους.
Ο πρώτος αλλά λιγότερο σημαντικός είναι ότι έσπευσε να υπογράψει μία ανακοίνωση ως υποψήφιος βουλευτής.
Ο δεύτερος είναι ο τρόπος. Θύμισε σε όλους το παλιό και γνωστό «κατόπιν ενεργειών μου»
Ο τρίτος και πιο σημαντικός έχει να κάνει με την ουσία της ανακοίνωσης. Με την προσπάθεια δηλαδή του κ. Στύλιο ο χώρος του Ξενία να περάσει στο Δήμο κι όχι στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, όπως προβλέπεται στο Νομοσχέδιο.
Βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το θέμα με χιούμορ.... Από κεκτημένη ταχύτητα να προλάβει και να κλείσει θέση υποψηφίου ο κ. Στύλιος μπορεί να έβαλε από τώρα πλώρη για το Δήμο Άρτας.

Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου στις 8-2-2012

 Την Τετάρτη 8-2-2012 και ώρα  7:30μμ, θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος, δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

  1. Έγκριση απόφασης του Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Κ.Μ.Π.Α.Π.(Πρ/σμός)
  2. Συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα)
  3. Συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στο δίκτυο ROM και ορισμός εκπροσώπου στις Γενικές Συνελεύσεις και τα άλλα όργανα του Δικτύου.
  4. Έγκριση δαπάνης για εκδηλώσεις Καρναβαλιού και Καθαράς Δευτέρας
  5. Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών προμηθειών μηχανολογικού εξοπλισμού (οχημάτων, υπερκατασκευών, κοντέινερ) και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών για το έτος 2012, για την υπηρεσία καθαριότητας
  6. Ορισμός μελών επιτροπής παραλαβής προμηθειών του μηχανολογικού εξοπλισμού (οχημάτων, υπερκατασκευών, κοντέινερ) για το έτος 2012, για την υπηρεσία Καθαριότητας»
  7. Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών προμηθειών (πλην μηχανολογικού εξοπλισμού) και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών για το έτος 2012, για την υπηρεσία καθαριότητας
  8. Ορισμός μελών επιτροπής παραλαβής προμηθειών (πλην μηχανολογικού εξοπλισμού) της υπηρεσία Καθαριότητας, για το έτος 2012
  9. Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών υπηρεσιών και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών για το έτος 2012, για την υπηρεσία καθαριότητας»
  10. Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών υπηρεσιών και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών για το έτος 2012, για την υπηρεσία Πρασίνου
  11. Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών προμηθειών και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών για το έτος 2012, για την υπηρεσία Πρασίνου
  12. Ορισμός μελών επιτροπής παραλαβής προμηθειών της υπηρεσίας Πρασίνου, για το έτος 2012
  13. Χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων
  14. Απόφαση για υποκατάσταση αναδόχου λόγω θανάτου
  15. Αποδοχή ένστασης του αναδόχου του έργου: «Αποκατάσταση βατότητας οδών τεχνικά έργα τσιμεντοστρώσεις Τ.Δ. Κορφοβουνίου»
  16. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου: «Κατασκευή τμήματος οδού Ισαίου»
  17. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Ασφαλτόστρωση Βελτίωση δρόμου από αποθήκη Συνεταιρισμού προς Περδικάρι Τ.Δ. Ροδαυγής
  18. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις οδών Τ.Δ. Γραμμενίτσας»
  19. Αποδοχή και παραλαβή μελέτης: «Μελέτη αναδάσωσης καμένης αναδασωτέας έκτασης στη θέση Αγ. Παρασκευής Τ.Κ. Αμμοτόπου»
  20.  Αποδοχή και παραλαβή μελέτης: «Μελέτη δασικού δρόμου αντιπυρικής προστασίας περιμετρικά της Τ.Κ. Αμμοτόπου»
  21. Λήψη απόφασης ότι δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις για το έργο: «Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Αμμοτόπου (Άγ. Ανάργυροι – Κιάφα, Τζούκα- Κρανούλες και Συν/σμός Αμπέλια- Παλιούρα)
  22. Λήψη απόφασης ότι δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις για το έργο: «Ανάπλαση κύριας εισόδου- πλακόστρωση κεντρικής δημοτικής οδού του οικισμού Τ. Κ. Ροδαυγής και πεζοδρομήσεις σε δημοτικές οδούς οικισμού Αμπελίων Τ.Κ. Αμμοτόπου»

Αντιμετώπιση των προβλημάτων από την χιονόπτωση στο Δήμο Αρταίων

Σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, είναι από τα ξημερώματα της 2ας Φεβρουαρίου, πολιτικό προσωπικό και Υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων. Μετά από ολονύχτιες προσπάθειες σε συνεργασία και με την Π.Ε. Άρτας αποκαταστάθηκε η πρόσβαση προς το Νοσοκομείο, η οποία ήταν δύσκολη λόγω της χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, ενώ λίγο πριν από το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία από Άρτα μέχρι Πιστιανά, η οποία διεξάγεται πλέον χωρίς αλυσίδες. Οι προσπάθειες από πλευράς του Δήμου Αρταίων συνεχίζονται για τον αποχιονισμό των εσωτερικών δρόμων των τοπικών ενοτήτων στις ημιορεινές περιοχές όπου παρατηρείται κυρίως το πρόβλημα και εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού οδικού δικτύου των τοπικών διαμερισμάτων.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Γεωργίου ως υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «Από χθες το βράδυ που ξεκίνησε η χιονόπτωση, οι Υπηρεσίες του Δήμου που ήταν σε επιφυλακή, στις θέσεις που είχαν προκαθοριστεί σε συνεργασία με την Π.Ε. Άρτας, ενεργοποιήθηκαν με εντολή του Δημάρχου κ. Παπαλέξη. Η επιχείρηση καθαρισμού ξεκίνησε από τις 6 το απόγευμα, από την περιοχή του Κορφοβουνίου μέχρι Πιστιανά όπου εντοπίστηκαν και τα περισσότερα προβλήματα διότι από κει ξεκίνησε η χιονόπτωση και υπήρχαν ακινητοποιημένα οχήματα κατά μήκος του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα στα όρια του Γριμπόβου. Από τη μία τα ξημερώματα και μετά παρουσιάστηκε έντονο πρόβλημα στην πρόσβαση προς το Νοσοκομείο. Η επέμβαση των Υπηρεσιών του Δήμου ήταν άμεση, με δύο μηχανήματα και τη συνδρομή της Π.Ε. Άρτας, τα οποία επιχειρούσαν μέχρι και τις πρωινές ώρες απ’ τα όρια του Νοσοκομείου μέχρι τις παρυφές του λόγου Περάνθης. Με το πρώτο φως της ημέρας και αφού αποκαταστάθηκε πλήρως η διέλευση προς το Νοσοκομείο, όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα του Δήμου (πέντε τον αριθμό), έριξαν το βάρος τους στον ημειορεινό όγκο των Δ.Ε. Βλαχερνών και Ξηροβουνίου. Τα οχήματα κινούνται πλέον χωρίς αλυσίδες από το Κορφοβούνι μέχρι και τα όρια του Δήμου Αρταίων (Σκούπα, Δαφνωτή, Ροδαυγή, Πιστιανά) ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον καθαρισμό των δρόμων στο εσωτερικό των τοπικών κοινοτήτων και συνοικισμών, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός σε όλα τα σημεία».
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτιος Φώτης δήλωσε: «Μέλημά μας είναι να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας κ. Γεωργίου τα μηχανήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι όλη τη μέρα (και όλη τη νύχτα χθες) στα επίφοβα σημεία για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί. Από το μεσημέρι θα ξεκινήσει η προσπάθεια να ανοιχτούν και οι εσωτερικοί δρόμοι σε κάθε τοπική ενότητα. Στην προσπάθεια αυτή βοήθησαν πάρα πολύ οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε, οι οποίοι ήταν όλη τη νύχτα επί ποδός για να μην δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα».

Σύσκεψη στην ΠΕ Άρτας για τις ζημιές από τον παγετό που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή ο

Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Βουλευτή Άρτας κ. Κ. Παπασιώζου, του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά και του Προϊσταμένου του Γραφείου του ΕΛΓΑ Ηπείρου κ. Σ. Χήρα, με θέμα τις ζημιές που προκάλεσε στην αγροτική παραγωγή ο παγετός των τελευταίων ημερών, πραγματοποιήθηκε στις 31-1-2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Παπαγιάννης (Κορωνησία), ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Γιαννούλης, ο Αντιδ/χος Αρταίων κ. Βλάρας, ο Αντιδ/χος του Δήμου Ν. Σκουφά κ. Θ. Δρίβας, εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Λούρου, εκπρόσωποι της ΕΑΣΑΦ, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Ψαθάς τόνισε ότι σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται καθημερινά, η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός στους αγρότες και είναι επιτακτική η ανάγκη για αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών το συντομότερο δυνατόν ενώ συγχρόνως έθεσε το θέμα της αποζημίωσης των αλιέων από τη ζημιά που υπέστησαν λόγω παγετού το 2005.
Ακολούθησε ενημέρωση από τον κ. Χήρα για θέματα που αφορούν τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ και ζητήματα καταγραφής των ζημιών. Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 3.100 αιτήσεις για αποζημίωση από παραγωγούς της Άρτας ενώ η διαδικασία συνεχίζεται. Τόνισε ότι υπάρχουν συνεχή κλιμάκια ελέγχου και καταγραφής προκειμένου να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς και να υπάρξουν οι ανάλογες αποζημιώσεις. Για το θέμα της μη λειτουργίας των αντιπαγετικών ανεμιστήρων, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες από όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Βουλευτής Άρτας κ. Παπασιώζος τόνισε το ζήτημα της ελλιπούς στελέχωσης του γραφείου του ΕΛΓΑ από εκτιμητές ενώ δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να μεταφερθεί στην Άρτα, καθώς το 70% περίπου του αντικειμένου του, αφορά την ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Άρτας. Ζήτησε την αναλυτική ενημέρωση των παραγωγών για τη διαδικασία της αίτησης αποζημίωσης ενώ για τους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες τόνισε τη δυσκολία λειτουργίας τους λόγω του υπέρογκου κόστους των καυσίμων. Τέλος δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση στη ΔΕΗ σχετικά με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ειδάλλως να δρομολογηθεί προσφυγή στη διακιοσύνη.
Ο κ. Βαγγέλης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το πλαφόν που αφορά το ύψος της αποζημίωσης ανά στρέμμα ενώ σημείωσε την ανάγκη της συνεχούς ροής στην κοίτη του ποταμού Αράχθου.
Ο κ. Ψαθάς ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα προέβη σε αλλεπάλληλες επαφές με τους αρμόδιους παράγοντες της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής ροή στον ποταμό Άραχθο έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητας άντλησης νερού για τη λειτουργία των συστημάτων αντιπαγετικής προστασίας.
Τέλος, συμφωνήθηκε όπως υπάρξει σε σύντομο διάστημα νέα συνάντηση προκειμένου να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες τόσο σε επίπεδο συντονισμού των διαδικασιών εκ μέρους των παραγωγών όσο και σε επίπεδο παρέμβασης σε θέματα θεσμικού χαρακτήρα.

Κατατέθηκαν οι προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων στον Αμβρακικό κόλπο από το Δήμο Νικολάου Σκουφά

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής μεταξύ της κ. Μαρίας Δαμανάκη και εκπροσώπων τοπικών και περιφερειακών αρχών της περιοχής του Αμβρακικού με θέμα: «Μέτρα προστασίας για τη βιωσιμότητα του Αμβρακικού Κόλπου.». Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά παρευρέθηκε εκεί και συζήτησε διεξοδικά με την Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας τα έντονα προβλήματα που παρατηρούνται και κατέθεσε προτάσεις με σκοπό την επίλυσή τους, οι οποίες και παρατίθενται παρακάτω.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Η αλιευτική δραστηριότητα στον Δήμο Νικολάου Σκουφά και τα προβλήματά της

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά συστάθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και αποτελεί συνένωση των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Αράχθου, Κομποτίου, Πέτα και της Κοινότητας Κομμένου.
Καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στο νότιο τμήμα του ν. Άρτας που βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο. Η αλιευτική δραστηριότητα είναι αναπτυγμένη εδώ και πολλά χρόνια στον κόλπο, αφού αυτός αποτελεί σημαντικό αλιευτικό κέντρο της χώρας, τόσο γιατί η υψηλή βιολογική παραγωγικότητα, τα μικρά βάθη και οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της μικρής παράκτιας αλιείας, όσο και γιατί οι λιμνοθάλασσες λειτουργούν σαν εκτατικά ιχθυοτροφεία.
Σήμερα η παραγωγή αλιευμάτων στην περιοχή προέρχεται από:
§   Θαλάσσια αλιεία με σκάφη.
§   Αλιεία εσωτερικών υδάτων (λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες).
§   Υδατοκαλλιέργειες (γλυκών, υφάλμυρων και αλμυρών υδάτων).
Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι μεγάλο μέρος της οικονομίας στην περιοχή του Δήμου Νικ. Σκουφά στηρίζεται στην αλιεία και στην υδατοκαλλιέργεια, που διενεργούνται στα εκτεταμένα αλιευτικά πεδία του Αμβρακικού κόλπου.
Η διεξαγωγή της αλιείας γίνεται σε γενικές γραμμές εκτατικά και όχι ιδιαίτερα οργανωμένα ή με εμπορικά πλεονεκτήματα (π.χ. συσκευασία, τυποποίηση, σήμανση κ.λπ). Παρόλα αυτά, προσφέρει εισόδημα σε αρκετές οικογένειες του Δήμου και συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) σε επίπεδο νομού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται δύο αλιευτικοί συνεταιρισμοί με αρκετά μέλη, που εκμεταλλεύονται εκτατικά τα φυσικά διβάρια των λιμνοθαλασσών Άγριλου και Κόφτρας – Παλιομπούκας, ενώ υπάρχουν και ελεύθεροι αλιείς οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς.
Ευνόητο είναι ότι από τη μακροχρόνια άσκηση της δραστηριότητας, αλλά και των λοιπών δραστηριοτήτων του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, της οικιστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων για ενεργειακούς σκοπούς, έχουν προκύψει ποικίλα προβλήματα  που συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Ø     Σοβαρά φαινόμενα ρύπανσης των λιμνοθαλασσών και της θάλασσας από γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Ø     Διαταραχές στο υδρολογικό ισοζύγιο του κόλπου, από την κατασκευή και λειτουργία των δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ  στον ποταμό Άραχθο, που αποστερούν τις απαραίτητες ποσότητες νερού και φερτών υλικών προς τον κόλπο.
Ø     Η έλλειψη οποιασδήποτε υποδομής αποχετευτικού δικτύου και λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού σε όλη την έκταση των παράκτιων οικισμών, με επακόλουθα φαινόμενα ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων που καταλήγουν στον κόλπο, από λύματα οικισμών.
Ø     Παντελής απουσία εγκαταστάσεων ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών.
Ø     Ανυπαρξία εγκαταστάσεων συλλογής και διακίνησης των αλιευμάτων.
Ø     Απαρχαιωμένες ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις στα διβάρια.
Ø     Αισθητή μείωση των ποσοτήτων αλιευμάτων, τόσο στον ανοικτό κόλπο όσο και στις λιμνοθάλασσες.
Το αντίκτυπο των παραπάνω μακροχρόνιων προβλημάτων, είναι η αυξανόμενη μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στην τοπική αλιεία, η διόγκωση των προβλημάτων με το πέρασμα του χρόνου και κατ’ επέκταση η δυσκολία επίλυσής τους, ο κίνδυνος συρρίκνωσης ενός σημαντικού τμήματος της τοπικής οικονομίας (που συμμετέχει κατά το 9% στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του πρωτογενή τομέα του ν. Άρτας), η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας των νερών της θάλασσας και των λιμνοθαλασσών και οι ολοένα εντεινόμενοι κίνδυνοι αδυναμίας διεξαγωγής  της αλιευτικής δραστηριότητας με εμπορικούς και ποιοτικούς όρους  στα πλαίσια μιας αειφόρου διαχείρισης.
Για την επίλυση των αναφερθέντων προβλημάτων, έχουν εντοπιστεί λύσεις τις οποίες συνοψίζουμε στα ακόλουθα:
ø     Καθαρισμός, εκβάθυνση και οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου, από τις εκβολές του ως την τοπική κοινότητα Ακροποταμιάς, για την απομάκρυνση μπαζών, σκουπιδιών και φερτών υλικών, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος γλυκού νερού στον κόλπο και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των νερών.
ø     Βελτιώσεις των ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων στα φυσικά διβάρια των λιμνοθαλασσών Άγριλου και Κόφτρας – Παλιομπούκας, των τάφρων διαχείμανσης και των στοιχειωδών υποδομών των αλιευτικών συνεταιρισμών.
ø     Απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαίου.
ø     Βελτιώσεις των υποδομών πρόσβασης στα φυσικά διβάρια.
ø     Εκσυγχρονισμός της υποτυπώδους υποδομής ελλιμενισμού σκαφών των ελεύθερων αλιέων στην περιοχή «Πλατανάκι» της λιμνοθάλασσας Κόφτρα – Παλιομπούκα.
ø     Δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου ελλιμενισμού σκαφών στην περιοχή της Κόπραινας, όπου λειτουργεί και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου. Το αλιευτικό καταφύγιο αποτελεί χρόνιο αίτημα των αλιέων του τοπικού συνεταιρισμού της λιμνοθάλασσας του Άγριλου.
ø     Κατασκευή προστατευτικών αναχωμάτων ή εγκατάσταση αντλιοστασίων, για την αποτροπή εισόδου των νερών της θάλασσας προς την γεωργική περιοχή και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.
ø     Απεμπλοκή των διαδικασιών κατασκευής ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου και εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού σε όλη την παράκτια ζώνη των οικισμών του Δήμου Νικολάου Σκουφά.
ø     Ενέργειες ανάπτυξης και στήριξης του οικολογικού θαλάσσιου τουρισμού καθώς και του αλιευτικού τουρισμού (ιχθυοτουρισμού), με προσαρμογή στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της αλιείας.
Εκτός των προαναφερθέντων προβλημάτων του Δήμου, είναι αναγκαίο να προωθηθεί η υλοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «ΑΝΑΣΑ», που αποτελεί  πρότυπο καινοτόμο σχέδιο ανάπτυξης του Αμβρακικού Κόλπου και δίνει οριστικές λύσεις στα χρόνια και σοβαρά προβλήματά του.
Παρακαλούμε από τη θέση σας να στηρίξετε τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, τις οποίες θεωρούμε ζωτικής σημασίας για την τόνωση και βελτίωση της αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Π.Ε.Αρτας (πλην Βασ.Ζιώβα) για το Φραγμα Αγ.Νικολάου

Για μία ακόμη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς προηγουμένως να λάβει υπόψη τη θέληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα από πλήθος ψηφισμάτων των τοπικών Δήμων, της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας και του συνόλου των φορέων που εκπροσωπούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, επιχειρεί να επαναφέρει το θέμα κατασκευής του φράγματος του Αγίου Νικολάου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με το άρθρο 56 του Νομοσχεδίου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ - Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» ανοίγει την κερκόπορτα κατασκευής του εν λόγω φράγματος, από την ενδιαφερόμενη εταιρεία, παρακάμπτοντας τόσο τον χωροταξικό σχεδιασμό όσο και την απόφαση 3858/2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκε η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.
Ο ποταμός Άραχθος είναι ήδη επιβαρυμένος από την ύπαρξη δύο φραγμάτων στην κοίτη του και τα οποία έχουν επιφέρει σωρεία επιπτώσεων στο τοπικό περιβάλλον και στο παραποτάμιο οικοσύστημα, σε ότι αφορά το κλίμα της περιοχής, την τοπική αγροτική οικονομία και στον Αμβρακικό Κόλπο.
Ο εύφορος κάμπος της Άρτας, με ελάχιστα φορτία γλυκού νερού να τον διασχίζουν πια, έχει δεχθεί καίριο πλήγμα σε πολλές παράκτιες περιοχές από υφαλμύρωση που καταστρέφει τις τοπικές καλλιέργειες. Επιπροσθέτως, η μη ύπαρξη συνεχούς ροής στην κοίτη του ποταμού έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στο μικροκλίμα της πεδινής περιοχής με συχνούς παγετούς που καταστρέφουν την παραγωγή των εσπεριδοειδών, βασικού συστατικού της τοπικής αγροτικής οικονομίας.
Το ενεργειακό ισοζύγιο του ποταμού Αράχθου έχει προ πολλού υπερβεί τα όρια που θα θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη διαβίωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Η εκμετάλλευση των ήπιων μορφών ενέργειας, που αποτελεί το μέλλον στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ουδεμία σχέση έχει με την κατασκευή ενός γιγαντιαίου φράγματος στον ήδη κορεσμένο ποταμό Άραχθο.
Ένα τρίτο φράγμα, που θα προηγείται των ήδη υπαρχόντων Πουρνάρι 1 και 2, θ’ αποτελέσει ταφόπλακα και σε κάθε είδους προσπάθεια ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Σε μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται πλήθος νέων ανθρώπων, που αγωνίζονται να μείνουν στον τόπο τους, η κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου θα βάλει οριστικό τέλος σε όποια προσπάθεια γι’ ανάπτυξη της περιοχής.
Ο κίνδυνος για την καταστροφή του τοπίου του μοναδικού μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της Γέφυρας της Πλάκας, δεν περιποιεί τιμή απέναντι στην υποχρέωση που έχουμε στην Ιστορία μας και τις μελλοντικές γενιές.
Η Άρτα και ο ποταμός Άραχθος, του ανεξάντλητου φυσικού κάλλους, δεν αντέχουν άλλα φράγματα.
Σε μια εποχή που στρατηγικός στόχος μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, η ήπια τουριστική ανάπτυξη και η ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η κατασκευή ενός ακόμα φράγματος στην περιοχή μας θ’ αποτελέσει βαρύ πλήγμα στην τοπική οικονομία.
Λαμβάνοντας υπόψη την απόλυτα αρνητική θέση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, τις αρνητικές απόψεις των τοπικών θεσμικών φορέων (Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Σύλλογοι κλπ) και την απόφαση του Σ.τ.Ε. σας καλούμε ν’ αποσύρετε (άλλως καταψήφιση) τις σχετικές διατάξεις  των άρθρων 52 και 56 του Νομοσχεδίου που προωθείται για το περιβάλλον.