-->

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Σύσκεψη στην ΠΕ Αρτας για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή

Σύσκεψη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31-1-2012 και ώρα 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας (Πλ. Εθνικής Αντίστασης), με θέμα τις ζημιές που προκάλεσε στην αγροτική παραγωγή ο παγετός των τελευταίων ημερών.
Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Άρτας και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Άρτας και Βουλευτών με την Δαμανάκη

Συνάντηση με την Επίτροπο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδια για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Μ. Δαμανάκη θα έχει αύριο 26-1-2012 στην Αθήνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς.
            Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία παρόντες θα είναι και οι Βουλευτές του Νομού, θα είναι η νέα Προγραμματική Περίοδος 2013-2020, η οποία θα διαδεχθεί το ΕΣΠΑ.

Ένταξη της κατασκευή της γέφυρας προ Πέρα Καλεντίνης επί του ρέματος Ρετσιανών στο ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ απο την ΠΕ ΑΡΤΑΣ

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, η κατασκευή της γέφυρας προ Πέρα Καλεντίνης επί του ρέματος Ρετσιανών, ικανοποιείται, με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς τόνισε τη μεγάλη σημασία της κατασκευής του έργου τόσο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής όσο και για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Άρτας.
Το έργο, προϋπολογισμού 1.140.000 ευρώ  έχει χρόνο υλοποίησης 32 μήνες και όπως δήλωσε ο κ. Ψαθάς αποτελεί μέρος των παρεμβάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που αποτελούν βασικό συστατικό ανάπτυξης σε όλο το φάσμα της τοπικής οικονομίας.
            Με την κατασκευή του εν λόγω έργου η πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή θα καταστεί ευκολότερη και ασφαλέστερη ενισχύοντας τόσο την τοπική οικονομία όσο και την τουριστική ανάπτυξη σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Άρτας.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

1ης Συνεδρίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αμβρακικού (ΑΝΑΣΑ)

Οι εργασίες της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης και της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Συντονισμού και Εξειδίκευσης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αμβρακικού (ΑΝΑΣΑ) θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 στην Αμφιλοχία. Θα παραβρεθεί ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Επιτροπής Συντονισμού και Εξειδίκευσης. Τόπος διεξαγωγής: Δημαρχείο Αμφιλοχίας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
10.00-12.30,  Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης
•Εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θ. Μωραΐτη
•Έγκριση του κανονισμού λειτουργίας
•Έγκριση κριτηρίων επιλογής και αξιολόγησης ενδεικτικών έργων
•Έγκριση υποδειγμάτων τεχνικών δελτίων για τη σύνταξη και υποβολή  πρότασης ένταξης  έργων και μελετών στο ΠΔΕ
•Παρεμβάσεις μελών
•Έγκριση συμπερασμάτων της 1ης  συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης
Διάλλειμα


13.00-14.00,  Συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού και Εξειδίκευσης
•Εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θ. Μωραΐτη
•Παρεμβάσεις μελών
•Έγκριση αρχικών ενδεικτικών έργων και μελετών για την ενεργοποίηση του προγράμματος
•Έγκριση συμπερασμάτων της 1ης  συνεδρίασης της Επιτροπής συντονισμού και εξειδίκευσης

Πλήρη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για την κατασκευή του φράγματος Αγ.Νικολάου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων στην συνεδρίασή του την  είκοσι τρεις (23)  Ιανουαρίου  2012, ημέρα Δευτέρα, αποφάσισε  ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του  στις προθέσεις  του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ώστε να ξεμπλοκάρει η κατασκευή του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο Ποταμό.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε επιδίωξη  να εξασφαλιστεί η συμβατότητα υδροηλεκτρικών έργων τα οποία είτε δεν προβλέπονταν στα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια (όπως αυτό του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο) είτε, πολύ περισσότερο, δεν προβλέπεται να εγκριθούν από τα σχέδια διαχείρισης υδάτινων πόρων,  τα οποία ακόμη δεν έχουν καταρτιστεί, όπως  και σε  κάθε προσπάθεια του Υπουργείου  να εγκρίνει τεράστια υδροηλεκτρικά φράγματα προτού ολοκληρωθούν τα σχέδια διαχείρισης για τους υδάτινους πόρους και παράλληλα με συνθήκες fast track να παρακάμψει τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες ακυρώθηκε  το συγκεκριμένο έργο (απόφαση ΣτΕ 3858/2007). 
Το Δημοτικό Συμβούλιο εμμένει  στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί κατά καιρούς  τόσο από τα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με τις οποίες εκφράζεται η αντίθεση  στην κατασκευή του Φράγματος Αγίου Νικολάου στον Ποταμό Άραχθο και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μαζί με τους τοπικούς φορείς, για την αποτροπή του οικολογικού αφανισμού της περιοχής μας».

Αναμένουν την τελική έγκριση στο Δήμο Αρταίων για το πρόγραμμα κοινωφελους εργασίας

Από τον Δήμο Αρταίων σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» ανακοινώνεται ότι:

Από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας (Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & άλλων πόρων- Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού») στις 23 Δεκεμβρίου στάλθηκαν οι προεγκρίσεις στους δικαιούχους φορείς σχετικά με το Πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία». Σε ότι αφορά τον Δήμο μας στάλθηκε η προέγκριση, για 300 ωφελούμενους στον δικαιούχο φορέα, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία  με την επωνυμία «Διεθνές κέντρο για την βιώσιμη ανάπτυξη». Το Ινστιτούτο υπέβαλλε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου τα σχετικά έγγραφα για την τελική ένταξη του έργου.
Αναμένουμε λοιπόν την τελική ένταξη του έργου. Ο Δήμος μας θα σας ενημερώνει διαρκώς για την πορεία εξέλιξης του έργου. Να υπενθυμίσουμε ότι για τις προσλήψεις του προγράμματος υπεύθυνος θα είναι ο δικαιούχος φορέας («Διεθνές κέντρο για την βιώσιμη ανάπτυξη») και ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Έγκριση προυπολογισμού Δήμου Αρταίων

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το έτος 2012 ο οποίος υποβάλλεται ισοσκελισμένος έχοντας εγγράψει σ’ αυτόν όλα τα έσοδα και τις δαπάνες και ανέρχεται στο ύψος των 49.389.685,54 €. Εισηγητής του θέματος απ’ την πλευρά της πλειοψηφίας ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φίλιππος Παππάς ο οποίος ανέφερε τα εξής:

"Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες.
   Καλούμαστε να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό  του Δήμου Αρταίων για το έτος 2012 εν μέσω ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία.

   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
   Γνωρίζετε πολύ καλά πως τα μέτρα του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2012 είχαν ήδη αποφασιστεί από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι κι έχουν συμπληρωθεί από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.
   Είναι μέτρα ψηφισμένα. Τι προβλέπουν;  Περικοπές, μείωση των Κ.Α.Π. , μείωση του ήδη μειωμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
   Επομένως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  η σύνταξη του φετινού Προϋπολογισμού που έχετε στα χέρια σας βασίζεται σε δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Γιατί είναι πολύ πιθανό, να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης που να αφορούν μισθολογικά δεδομένα ή μεταβολές στους Κ.Α.Π.
   Η ψήφιση του Προϋπολογισμού, σημαίνει για τη δημοτική αρχή τη βάση μιας πορείας για την επόμενη χρονιά, αποτελεί επιλογή και για την αντιπολίτευση ακόμη, του Δήμου, μια συναινετικής ενδεχόμενα πολιτικής  με καθορισμό δεσμεύσεων που θα αποδώσουν καρπούς και αποτελέσματα προς όφελος των δημοτών.

   Ο προϋπολογισμός του 2012 στηρίχθηκε κατά τη σύνταξή του στις διατάξεις του Νόμου, αλλά με κυρίαρχα κριτήρια την ειλικρίνεια και την αλήθεια και κομίζοντας μια νέα φιλοσοφία για την αυτοδιοίκηση και εφαρμόζοντας με συνέπεια τις αρχές της χρηστής διοίκησης και πολιτική φιλοσοφία την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες των καιρών, αξιόπιστος, έντιμος και ειλικρινής. Δεν υπερεκτιμήσαμε τα έσοδα και ανοίξουμε έτσι πανιά για έξοδα,   δημιουργώντας  χρέη.

   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
   Σε ό,τι αφορά το Δήμο έχω να σας ενημερώσω τα εξής.
   Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού για τον προϋπολογισμό του 2012, πρέπει να υπολογίσουμε τους Κ.Α.Π. μειωμένους κατά 15%, δηλαδή μειωμένους κατά 1.485.000,00 €.
   Παρόλα αυτά, προτεραιότητα για το Δήμο και τη Δημοτική αρχή είναι η προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών. Γι’ αυτό έχουμε προβλέψει στον Προϋπολογισμό τη χρηματοδότηση του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου με 2.300.000,00 € περίπου.
   Έχουμε προβλέψει τη χρηματοδότηση της κοινωφελούς επιχείρησης με 55.350,00 € για τη συνέχιση του προγράμματος  ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και του προγράμματος για τη βοήθεια των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
   Παρόλες τις δυσκολίες έγινε πρόβλεψη για ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων  και ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
   Κλείσαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εκκρεμότητες  που είχαν να κάνουν με βεβαίωση παλαιότερων ετών από τέλη 2% , 0,5%, τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων, ύδρευσης δημοτικών ενοτήτων, κ.λ.π.
   Στην πλευρά των εξόδων συμπιέσαμε τις ελαστικές δαπάνες  σε μεγάλο βαθμό, διασφαλίζοντας όμως την αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου.
   Σ΄ αυτή τη δύσκολη, οικονομικά, συγκυρία, στηρίζουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και στο βαθμό που μας αναλογεί, τους βοηθάμε να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πρωτόγνωρης κατάστασης (πάγωμα Δημοτικών τελών και δικαιωμάτων μετά από πολλά χρόνια).
   Προετοιμαζόμαστε – και αυτό φαίνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίσαμε- ώστε στο μέλλον να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε χρήματα για περισσότερα έργα εφόσον ενεργοποιηθεί επιτέλους το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.
   Ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2012 υποβάλλεται ισοσκελισμένος έχοντας εγγράψει σ’ αυτόν όλα τα έσοδα και τις δαπάνες, στο ύψος των 49.389.685,54 €.

   Σας διευκρινίζω ότι:
   Ποσό ύψους 2.916.584,92 € προϋπολογισθέν στα έσοδα και τα έξοδα, αφορά τη δια του προϋπολογισμού παρακολούθηση των εισπράξεων υπέρ του Δημοσίου και τρίτων αποδοτέο σ’ αυτούς το οποίο και δεν επηρεάζει τα πραγματικά μεγέθη αυτού.

   Δηλαδή το σύνολο των ποσών που έχουν εγγραφεί:
1. ως εισπράξεις στους Κ.Α. εσόδων  4111 – 4141 δεν συνιστούν έσοδα και
2. ως αποδόσεις στους Κ.Α. εξόδων 8211 – 8241 δεν αποτελούν δαπάνες για το Δήμο.
   Ως  εκ τούτου, το πραγματικό ύψος του προϋπολογισμού το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την ποσοστιαία συμμετοχή της κάθε ομάδας ή κατηγορίας εσόδων – εξόδων στον προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 46.473.100,62 €.
   Τελειώνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να σας πω πως δεν εξωραϊζουμε καταστάσεις, στηριχθήκαμε σε ρεαλιστικά στοιχεία και μιλάμε  τη γλώσσα της αλήθειας, όπου σε εποχή κρίσης και βαθιάς ύφεσης με περιστολή περιττών δημοσίων δαπανών θα διαχειριστούμε θετικά και αποτελεσματικά τα χρήματα των συνδημοτών. Σας  ευχαριστώ.".



Ο Δήμαρχος Αρταίων για τον προϋπολογισμό

Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το οικ. έτος 2012 ανέφερε τα εξής: «Ο Προϋπολογισμός όπως και πέρσι και κυρίως φέτος και πιστεύω και του χρόνου – εύχομαι βέβαια να μην είναι έτσι αλλά δυστυχώς θα είναι έτσι – δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από κανέναν ούτε αναπτυξιακός, ούτε με προοπτική, ούτε με οράματα, ούτε τίποτα από αυτά. Είναι ένας Προϋπολογισμός που προσπαθεί να μαζέψει τις δαπάνες, να εξορθολογίσει τα έξοδα, να μπορέσει να ξεχρεωθεί ο Δήμος και να μπορέσει να υπάρξει ο Δήμος τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν ξέρω ποιοι αντιλαμβάνεστε και με ποια κονδύλια βλέπετε ότι μπορεί να γίνει ανάπτυξη μέσα από τον Προϋπολογισμό. Το 90% των δαπανών είναι ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα). Αυτά δεν συζητούνται. Αν λοιπόν εξαιρέσουμε από αυτά, τα 2 εκατομμύρια που πηγαίνουν στο Νομικό Πρόσωπο για δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα και έργα στον τομέα του αθλητισμού όπως π.χ. η κατασκευή του ταρτάν στο γήπεδο, αν εξαιρέσουμε και τα ανταποδοτικά, το μόνο που μένει για να κάνουμε ανάπτυξη είναι αυτό που είπε ο συνάδελφος κ. Νίκος Κέφης, ότι πρέπει απ’ τα λίγα λεφτά που μένουν να κάνουμε μελέτες. Πέρυσι κατηγορηθήκαμε ότι κάναμε βιομηχανία μελετών. Όμως τις μελέτες τις κάναμε και τις κάνουμε και σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία των μελετών που καταθέσαμε και που θα περάσουν. Αυτά τα λεφτά που θα έρθουν και θα είναι αρκετά σας λέω λοιπόν ότι αυτά τα έργα είναι αν θα φέρουν την ανάπτυξη. Την όποια ανάπτυξη. Δεν περιμένουμε να λύσουμε τι πρόβλημα του νομού μας. Δεν το λύσαμε πριν 50 χρόνια. Κάνουμε μία προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή έχει να κάνει με αυτό το θέμα. Έχουμε κλείσει την ψαλίδα από πέρυσι. Μαζέψαμε τις σπατάλες που ήταν απαραίτητο».
Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε και στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής λέγοντας ότι «το θέμα της κοινωνικής πολιτικής είναι το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να κάνει ο Δήμος αυτή την εποχή είναι να αναπτύξει δράσεις αλληλεγγύης και να προσπαθήσει να προστατέψει τους πολίτες του και αυτό θα το κάνουμε». Όσον αφορά τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου είπε ότι πρέπει κατ’ αρχάς να κοστολογηθεί ενώ ανέφερε: «Πρέπει να το κάνουμε τώρα ή να το πάμε λίγο παραπίσω; Απλά να το δούμε. Πρέπει να το κοστολογήσουμε. Έχουμε πάρει όλα τα δεδομένα αλλά δεν μπορούμε να το κοστολογήσουμε. Υπάρχει λοιπόν το αποθεματικό το οποίο είναι μεγάλο και για έναν άλλο λόγο. Ξέρετε ότι περιμένουμε προγράμματα κοινωνικής εργασίας, περιμένουμε προγράμματα αυτεπιστασίας. Εκεί ο Δήμος πρέπει να έχει χρήμα για να αγοράσει υλικά για να μπορέσει να απασχολήσει τον κόσμο και θα ‘ναι πολύς ο κόσμος αυτός. Τα τρία προγράμματα που θα ‘ρθουν, ΤΟΠΣΑ, κοινωφελής εργασία και αυτεπιστασία, θα είναι περίπου 1.500 άτομα μέσα στον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο. Άρα πρέπει να ‘χουμε λεφτά για να πάρουμε υλικά. Θα πάρουμε υλικά να βάψουμε τα σχολεία ας πούμε. Άρα λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε, θέλουμε το αποθεματικό και εδώ είμαστε για να κόψουμε άμα χρειαστεί».
Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Όλο στερητικά άλφα ο Προϋπολογισμός. Αν υπήρχε και μια εισήγηση να κάνουμε εκτός απ’ το κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο είπε ο κύριος Νικολάου, που είναι παλιά πατέντα αυτή, αν υπήρχε και κάτι άλλο που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον μη αναπτυξιακό Προϋπολογισμό, σε Προϋπολογισμό ανάπτυξης και προοπτικής, θα ήμουνα πιο ευτυχισμένος. Γι’ αυτό είμαι απογοητευμένος, όχι για τίποτα άλλο, γιατί ήρθα εδώ πέρα να ακούσω τι δεν έκανα καλά. Ακούω όλα μαύρα αλλά δεν μου είπε κανένας τι έπρεπε να κάνω. Παρ’ όλα αυτά δεν κατακρίνω κανέναν. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλους, δέχομαι πολύ εύκολα τα λάθη μου, δέχομαι ό,τι μπορεί να γίνει και είναι σωστό θα το κάνω προκειμένου αυτό που ήρθαμε να υπηρετήσουμε όλοι μας εδώ μέσα να το κάνουμε σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή».
Ο κ. Παπαλέξης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Νομίζω ότι θα το παλέψουμε. Δεν είναι εποχές για πάρα πολύ μεγάλα λόγια αλλά τουλάχιστον την καθημερινότητα και αυτό που μπορούμε να κάνουμε να ‘στε σίγουροι ότι θα το κάνουμε».

Ενημερωτική ημερίδα για τους κτηνοτρόφους στον Δήμο Νικ.Σκουφά

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 στο Κομπότι σε συνεργασία του Δήμου Νικολάου Σκουφά με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στα πλαίσια ενημέρωσης και στήριξης των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
 
  1. Πρόγραμμα μελιταίου πυρετού
  2. Πρόγραμμα μετ/τικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας
  3. Πρόγραμμα βρουκελώσης – φυματίωσης – λευκώσης
  4. Άδεια αυτοκινήτου για μεταφορές
  5. Πρόγραμμα Ο.Σ.Δ.Ε.
  6. Ασθένεια λύσσας

Τα παραπάνω ζητήματα εφοδίασαν τους κτηνοτρόφους με χρήσιμες πληροφορίες για τα θέματα που τους αφορούν. Ακολουθώντας τις προτάσεις που συζητήθηκαν, θα διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους και θα αποφευχθούν πιθανές οικονομικές κυρώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεματολογία της ημερίδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στον κ. Κ. Πεταλά στο τηλέφωνο 2681364443.

Tεχνικός έλεγχος δίκυκλων μοτοσικλετών

Από τη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της ΠΕ Άρτας ανακοινώνεται ότι προσκαλούνται για τεχνικό έλεγχο οι δίκυκλες μοτοσικλέτες στην άδεια κυκλοφορίας των οποίων αναγράφεται ως διεύθυνση κατοικίας ή ως έδρα της επιχείρησης του κατόχου η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (Νομός Άρτας) όπως παρακάτω:


Ο  ΑΡΙΘΜΟΣ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Όλες οι εκπαιδευτικές δίκυκλες μοτοσικλέτες
Από 01-02-2012 έως 29-02-2012
Να λήγει σε   1 (ΕΝΑ)
Από 01-03-2012 έως 31-03-2012
Να λήγει σε   2 (ΔΥΟ)
Από 01-04-2012 έως 30-04-2012
Να λήγει σε   3 (ΤΡΙΑ)
Από 01-05-2012 έως 31-05-2012
Να λήγει σε   4 (ΤΕΣΣΕΡΑ)
Από 01-06-2012 έως 30-06-2012
Να λήγει σε   5 (ΠΕΝΤΕ)
Από 01-07-2012 έως 31-07-2012
Να λήγει σε   6 (ΕΞΙ)
Από 01-08-2012 έως 31-08-2012
Να λήγει σε   7 (ΕΠΤΑ)
Από 01-09-2012 έως 30-09-2012
Να λήγει σε   8 (ΟΚΤΩ)
Από 01-10-2012 έως 31-10-2012
Να λήγει σε   9 (ΕΝΝΕΑ)
Από 01-11-2012 έως 30-11-2012
Να λήγει σε   0 (ΜΗΔΕΝ)
Από 01-12-2012 έως 31-12-2012


Οι δίκυκλες μοτοσικλέτες που θα αντικαταστήσουν τις πινακίδες τους από 01-02-2012 και μετά, υποχρεούνται να προσέλθουν για τεχνικό έλεγχο σύμφωνα με τον προηγούμενο αριθμό κυκλοφορίας.
Όσες δίκυκλες μοτοσικλέτες έχουν ταξινομηθεί ως καινούργιες από 01-02-2008 και μετά υποχρεούνται να προσέλθουν για τεχνικό έλεγχο με την συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας, στο χρονικό διάστημα από τρείς (3) εβδομάδες πριν έως μια (1) εβδομάδα μετά την ημερομηνία αυτή.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με τα ΙΚΤΕΟ για τον καθορισμό της ημερομηνίας ελέγχου.
Ο κάτοχος του οχήματος ο οποίος δεν το προσκομίζει για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης ημερομηνίας τιμωρείται σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.
Μετά την έναρξη του προγράμματος πρόσκλησης (01-02-2012), για τυχόν μεταβιβάσεις, αλλά και ταξινομήσεις μεταχειρισμένων δίκυκλων μοτοσικλετών στην Ελλάδα για πρώτη φορά, με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, θα πρέπει να προσκομίζεται ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Αποτελέσματα δημοσκόπησης ΝΔ

Μια δημοσκόπηση περίεργη, αλλά τα αποτελέσματά της, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αποτυπώνουν τις απόψεις των πολιτών, την γνώμη της κοινωνίας, για τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής μας.
Βεβαίως το ερωτηματολόγιο ήταν αρκούντως περίεργο, αλλά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Και λέμε περίεργο, γιατί αφορούσε τα πρόσωπα που είναι πιθανόν να αποτελέσουν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ της περιοχής μας, τους δημάρχους του νομού και τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις οποίες έχει στην διάθεσή της η «Γ», σ’ ότι αφορά τους μνηστήρες του χρίσματος της ΝΔ, την πρώτη θέση με ελάχιστη διαφορά, του ενός απ’ τον άλλον καταλαμβάνουν ο πρώην νομάρχης Γιώργος Παπαβασιλείου (φωτογραφία αριστερά) και ο καθηγητής Γιώργος Στύλιος, οι οποίοι συγκεντρώνουν περί το 58% των θετικών γνωμών για το πρόσωπό τους. Ακολουθεί ο γιατρός Βαγγέλης Παπαδημητρίου και με μικρή διαφορά ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Τσιρογιάννης. Με μικρή διαφορά πίσω απ’ τους δυό βρίσκεται η εκπαιδευτικός Τασούλα Σίμου. Η είδηση της συγκεκριμένης μέτρησης είναι ότι πίσω απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους ο εν ενεργεία βουλευτής Κώστας Παπασιώζος, για τον οποίο μάθαμε ότι οι περισσότερες αρνητικές γνώμες, προέρχονται απ’ την πεδιάδα της Άρτας, όπου ήταν ο προνομιακός του χώρος εκλογικά.
Κοντά στο 70% είναι οι θετικές γνώμες για τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και ακολουθούν οι δήμαρχοι, όπου ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης απολαμβάνει χαρακτηριστικά την τελευταία θέση, έχοντας στο ενεργητικό του ελάχιστες θετικές γνώμες. Δεν φτάνουν το 20%. Κοντά στο 50% είναι οι θετικές γνώμες για το δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρη Γαλλίκα, ενώ ρεκόρ σ’ αυτή την κατηγορία καταγράφει ο δήμαρχος Ν. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης (φωτογραφία δεξιά) ο οποίος αγγίζει το 70% των θετικών γνωμών.
Όπως είναι γνωστό η ΝΔ επίσημα διέψευσε την διενέργεια δημοσκόπησης για λογαριασμό της, αλλά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι η δημοσκόπηση έγινε, μετά από παραγγελία κάποιου ενδιαφερόμενου για την πολιτική εικόνα της Άρτας.

Πηγή:www.gnomiartas.gr

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ΚΑΠΗ Ανέζας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν την Πέμπτη 19-01-2011 τα μέλη του παραρτήματος Άρτας του ΚΑΠΗ στην Ανέζα. Στη λιτή εκδήλωση η οποία έγινε, παραβρέθηκαν ύστερα από πρόσκληση των μελών του ΚΑΠΗ, οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων Βικτωρία Βασιλάκη και Φίλιππος Παππάς, ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Τσαμπάς, ο τοπικός πρόεδρος Χρήστος Νικολάου, η κοινωνική λειτουργός υπεύθυνη του ΚΑΠΗ Σταυρούλα Τράμπα και η επισκέπτρια υγείας Μαρία Βλάχου. Μέσα σε ένα ευχάριστο και οικογενειακό κλίμα ανταλλάχθηκαν ευχές για τη νέα χρονιά και έγιναν συζητήσεις για τη στήριξη των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Έναρξη εργασιών κατασκευής 7ου Δημοτικού Σχολείου και 3ου Νηπιαγωγείου Άρτας

Με την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου άρχισε η εκτέλεση των εργασιών για την κατασκευή του 7ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Άρτας στην περιοχή του Τριγώνου. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο δημοπρατήθηκε στις 6 -9-2011 από το Δήμο Αρταίων και ανάδοχος αναδείχτηκε η Κ/Ξ  «ΖΙΩΡΗΣ ΑΕ – Κ/Ξ ΔΟΜΙΚΗ ΑΡΤΑΣ ΑΤΕ-ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ». Το ποσό του έργου ανέρχεται στα 5.209.788,83. Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει προθεσμία αποπεράτωσης τα 2 χρόνια, ήτοι στις 30/11/2013.

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του έργου ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης δήλωσε τα εξής: «Η κατασκευή του 7ου Δημοτικού Σχολείου αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα των γονέων και των μαθητών της περιοχής διότι το Τρίγωνο είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή και η κατασκευή του συγκροτήματος αυτού θα δώσει λύση στο θέμα υποδομών της σχολικής στέγης στην περιοχή. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του 7ου σχολείου κάνουν μάθημα στο δημοτικό σχολείο της Ελεούσας όπου μεταφέρονται με λεωφορείο και στο οποίο θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι εργασίες. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς για τη συνεργασία και την κατανόηση που δείχνουν στην ταλαιπωρία την οποία αναπόφευκτα υφίστανται.
Το νέο σχολικό συγκρότημα θα είναι ένα πρωτοποριακό κτήριο για την εκπαίδευση, βιοκλιματικό, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάζεται το νέο έργο είχε αγοραστεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας η οποία έκανε και τις πρώτες ενέργειες για την σύνταξη της μελέτης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Με το νόμο του «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα ανέγερσης σχολικών κτηρίων περιήλθε στο Δήμο ο οποίος με ταχύτατους ρυθμούς ολοκλήρωσε τις διαδικασίες και δημοπράτησε το έργο.
Το νέο τριώροφο κτήριο (ισόγειο, α’ όροφος, β’ όροφος) θα περιλαμβάνει εκτός από αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες για κάθε δραστηριότητα, χώρο βιβλιοθήκης, χώρο ιατρείου κλπ. Με σύγχρονο τρόπο θα κατασκευαστεί και το 3ο νηπιαγωγείο που στεγαζόταν και αυτό στον ίδιο χώρο και το οποίο θα έχει ξεχωριστή είσοδο και ξεχωριστό αύλειο χώρο από το συγκρότημα του δημοτικού. Ο χρόνος αποπεράτωσης είναι 30 μήνες και πιστεύω πως όταν θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί, θα είναι πραγματικά ένα σχολείο κόσμημα για το Δήμο μας».

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση για διορθωτική επέμβαση

Η γέφυρα Αννίνου βρίσκεται στην Εθνική Οδό Αντιρρίου-Άρτας-Ιωαννίνων-Κακαβιάς στα όρια των νομών Άρτας-Αιτωλοακαρνανίας. Η θέση της πάνω σε καμπύλη περιορίζοντας κατά πολύ το πλάτος του καταστρώματος, οι δύο εναλλασσόμενες στη συνέχεια κλειστές στροφές και η ολισθηρότητα του τάπητα στο συγκεκριμένο σημείο, αποτελούν τους λόγους που χαρακτηρίζεται ως το πλέον επικίνδυνο σημείο στην περιοχή. Έχουν προκληθεί από ελαφριές συγκρούσεις μέχρι πολλαπλά δυστυχήματα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή να χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι κάθε χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, από τα ατυχήματα της τελευταίας τριετίας τραυματίστηκαν θανάσιμα οχτώ άτομα, σοβαρό τραυματισμό υπέστησαν δεκατέσσερα, ενώ οι υλικές ζημιές των οχημάτων ξεπέρασαν σε αριθμό τις εβδομήντα. Τη δυσκολότερη πλευρά του προβλήματος αντιμετωπίζουν τα φορτηγά οχήματα λόγω μεγαλύτερου όγκου. Αξίζει να σημειωθεί πως το πέρασμα από το συγκεκριμένο σημείο είναι αρκετά συχνό, ιδιαίτερα από τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού και μετά.

Ο πρώην Δήμος Κομποτίου, εδώ και χρόνια, ξεκίνησε τη διαδικασία για τη βελτίωση της γέφυρας Αννίνου με επιστολή του προς το τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου. Από τη μελέτη του έργου με τίτλο «Διαπλάτυνση γέφυρας Αννίνου και βελτίωση της οριζοντιογραφίας στην Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ΧΘ 138+900», υπολογίστηκε ο προϋπολογισμός στα 880.000 €. Η πολιτεία, όμως, δεν προχώρησε στη δημοπράτηση και επομένως, δεν προέβηκε στην κατά τ’ άλλα αναγκαία υλοποίηση. Περισσότερο από δύο χρόνια μετά, η γέφυρα παραμένει στην ίδια κατάσταση με τη μελέτη του έργου ανακατασκευής να περιμένει στο περιθώριο. Οι συνεχείς διαμαρτυρίες όχι μόνο δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα αλλά, με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα επιδεινώθηκε με επιπρόσθετες καταστροφές στο συγκεκριμένο σημείο. Παρά τις συνθήκες αυτές, οι αρμόδιοι φορείς συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που αφορά, ουσιαστικά, την ακεραιότητα όλων μας.

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά αντιλαμβάνεται τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος και την έλλειψη οικονομικών πόρων για αποκατάσταση οδικών προβλημάτων. Τονίζει, όμως, το προφανές, πως η ανθρώπινη σωματική ακεραιότητα προέχει. Ιδιαίτερα, για το επεμβατικό αυτό έργο υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει άμεση ανάγκη υλοποίησης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε την ασφαλέστερη διέλευση στη γέφυρα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και του μεγάλου αριθμού περαστικών. Συμπερασματικά και για ακόμα μία φορά, ο Δήμος ζητάει από τους αρμόδιους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την έστω και καθυστερημένη κατασκευή του έργου.

Δηλώσεις ΕΛΓΑ για ζημιές από παγετό

Οι  παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό της 12ης -1-2012, μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους στο γραφείο του ΕΛΓΑ στο Δημαρχείο από Δευτέρα έως και Πέμπτη 8-10 το πρωί. Η προθεσμία λήγει στις 27- 1-2012. Οι παραγωγοί πρέπει να συμπληρώνουν στη δήλωση τα στοιχεία τους, Αριθμό Δελτίου Ταυτότας, Α.Φ.Μ., αριθμό λογαριασμού ΑΤΕ και την τοποθεσία και τα στρέμματα σύμφωνα με τη δήλωση ΟΣΔΕ
Όσοι παραγωγοί δεν έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ δεν μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις για τον παγετό.

Οι ανταποκριτές ΕΛΓΑ Δήμου Άρτας

Eγκαίνια συλλογής του κ. Κωστή Σχιζάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας "Γ. Μόραλης"

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας "Γ. Μόραλης" υποδέχεται τη νέα χρονιά και καλωσορίζει το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και τη συλλογή του κ. Κωστή Σχιζάκη με τίτλο "Σύγχρονη Τέχνη...μια ματιά στο εικαστικό τοπίο της Κρήτης", τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ώρα 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό της Άρτας να γνωρίσει ένα δείγμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας της Κρήτης. Η έκθεση μεταφέρθηκε από την Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων στην Άρτα και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά θα μεταφερθεί στην Πινακοθήκη της Πρέβεζας και ακολούθως στην Πάτρα σε μια προσπάθεια εικαστικής ανταλλαγής  και δημιουργίας ενός δικτύου πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των πόλεων της ελληνικής περιφέρειας.

Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και στόχο έχει να ενισχύσει την προσπάθεια για την προβολή και την διάδοση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης παρουσιάζοντας στο κοινό της πόλης μας τον πλούτο των δημιουργών με Κρητική καταγωγή.

Είναι μια ευκαιρία το κοινό της πόλης μας να γνωρίσει τον διδακτικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα 74 έργα των 45 καλλιτεχνών που συμμετέχουν απαρτίζοντας μία ιστορική αναδρομή της παρουσίας των Κρητών καλλιτεχνών στα εικαστικά δρώμενα της χώρας.

Στον οδηγό ξενάγησης της έκθεσης αυτής τονίζεται η αλυσιδωτή εξιστόρηση, έργο με έργο και παράδειγμα με παράδειγμα, μιας αντίληψης που υπακούει καθαρά στον αισθητικό λόγο όπως αυτή προωθείται και εξελίσσεται σταδιακά στο σχέδιο, στη σύνθεση και το χρώμα και αμέσως μετά στη χαρακτική, την τοπιογραφία, το πορτρέτο, το γυμνό και στις πρόσφατες τάσεις που επικρατούν και γίνονται αποδεκτές στην εποχή μας, όπως ο ρεαλισμός, ο σουρεαλισμός, ο συμβολισμός, ο εξπρεσιονισμός κλπ.

Όλα αυτά σε μια αρμονική σειρά καταφέρνουν να αποδώσουν πολύ υψηλότερο νόημα από μια απλή παράθεση έργων, έστω και μεγάλης αξίας, κάτι το οποίο γίνεται αμέσως αντιληπτό από το κοινό που δεν αρκείται να πλουτίσει τις εντυπώσεις του από τους πίνακες αλλά και να καλύψει, και ακόμα καλύτερα να εξηγήσει και να κατανοήσει τα όσα του αποκρύπτονται μέσα από τους δαιδαλώδεις δρόμους τόσο της μοντέρνας όσο και της σύγχρονης τέχνης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αποστολάκης Μανόλης, Αριστόδημος, Βαιλάκης Χάρης, Βερυκάκη Όλγα, Βιδάκης Θανάσης, Βισκαδουράκης Νίκος, Βλάσσης Αριστείδης, Γεωργιάδης Γιώργος, Γιαλυτάκη Ουρανία, Γρατσίας Βασίλης, Γρηγοριάδη Μαρία, Carnemolla Andrea, Duchenco Nicolai, Δολαψάκης Κώστας, Δουκουμετζάκης Μιχάλης, Καλογεράκης Στέλιος, Καλούτσης Βαλέριος, Κανακάκης Λευτέρης, Καρύπογλου Κοσμάς, Κατσαβέλη Μαρία, Κουνάλης Γιώργος, Κουνάλης Κώστας, Κουνελάκης Νικόλαος, Κούτσερα-Πλάτωνος Αίγλη, Κριτσωτάκη Αριστέα, Μανουσάκης Γιώργος, Μαρίνος Νεκτάριος, Μιγάδης Γιάννης, Μουδατσάκης Κώστας, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μόσχος Νίκος, Ξενάκη Μαριάννα, Παπαδοπεράκη Ασπασία, Παπαδοπεράκης Θωμάς, Παρμακέλης Γιάννης, Περάκης Κώστας, Πλεύρη Βούλα, Σαριδάκης Μανόλης, Στεφανάκης Γιάννης, Τζάνης Δημήτρης, Φανουράκης Θωμας, Φιοράκη Μαρία, Φωτάκης Νίκος, Χριστάκη Κλειώ.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Έγκριση θέσεων απασχόλησης στον Νομό Άρτας, για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης οι θέσεις απασχόλησης για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης για την υλοποίηση δράσεων (κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού κ.α.) κοινωφελούς χαρακτήρα.
   Για την Περιφέρεια Ηπείρου οι συνολικές θέσεις εργασίας είναι 2.950 θέσεις. Για τον Νομό Άρτας οι θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν είναι 700. Οι θέσεις αυτές κατανέμονται ως εξής:
   Μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) και της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ) εγκρίθηκαν 90 και 100 θέσεις απασχόλησης αντίστοιχα, στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
   Σε ότι αφορά τους Δήμους του Νομού Άρτας εγκρίθηκαν στον Δήμο Αρταίων 300 θέσεις απασχόλησης, στον Δήμο Νικ.Σκουφά 75, στον Δήμο Κεντρ.Τζουμέρκων 50 και στον Δήμο Γ. Καραισκάκη 40.
   Τέλος για τον Νομό Άρτας εγκρίθηκαν 15 θέσεις για την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και 30 θέσεις για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με τελικό δικαιούχο την ΠΙΝΔΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ.
   Να διευκρινιστεί ότι οι δικαιούχοι του εν λόγω προγράμματος είναι Μη Κυβερνητικές/Αστικές Οργανώσεις, όπως ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ΕΨΕΠ κ.α., ενώ η Π.Ε. Άρτας και οι Δήμοι της Άρτας είναι συμπράττοντες φορείς, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους.
   Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή των ωφελουμένων ανέργων θα γίνει από τον δικαιούχο βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης. Για τη διασφάλιση του τρόπου επιλογής καθίσταται υποχρεωτική, από τον δικαιούχο, η ανάρτηση των ωφελούμενων στο διαδίκτυο και στον Τύπο, καθώς επίσης και η διαδικασία των προσλήψεων θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
   Σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η κατάσταση του ανέργου, η οικογενειακή κατάσταση, το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση υγείας του ανέργου και η εντοπιότητα. Αναλυτικά η βαθμολόγηση των κριτηρίων έχει ως εξής:

1. Κατάσταση ανέργου  
    Μακροχρόνια άνεργος (>12 μηνών)  20
    Νέος άνεργος έως και 30 ετών που αναζητά εργασία  25
    Βραχυχρόνια άνεργος που δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας  15
    Αγρότης (ασφαλισμένος στον ΟΓΑ που δεν διαθέτει ή δεν δικαιούται δελτίο ανεργίας και έχει ατομικό εισόδημα έως και 10.500,00 € το οικονομικό έτος 2011)  10
2. Οικογενειακή κατάσταση  
    Μονογονεϊκή οικογένεια  15
    Έγγαμος/-η και οι δύο σύζυγοι άνεργοι  8
    Με προστατευόμενα μέλη  5 (για κάθε προστατευόμενο μέλος)
3. Οικογενειακό εισόδημα  
    από 0,00 € έως και 6.900,00 €  15
    από 6.900,01 € έως και 12.000,00 €  10
    από 12.000,01 € έως και 16.000,00 €  8
    από 16.000,01 € έως και 22.000,00 €  6
    από 22.000,01 € και άνω         
4. Κατάσταση υγείας   
    ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 35% - 50%  6
    ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω  8
5. Εντοπιότητα  
Μόνιμος κάτοικος περιφερειακής ενότητας του νομού στον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα 10

   Το εν λόγω πρόγραμμα δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους: μακροχρόνιους άνεργους (άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών), νέους ανέργους (ηλικίας έως και 30 ετών), βραχυχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και αγρότες (ασφαλισμένοι ΟΓΑ χωρίς δελτίο ανεργίας με ατομικό εισόδημα έως και 10.500 € το οικονομικό έτος 2011) και θα λαμβάνουν για 5 μήνες επίδομα κοινωνικής εργασίας 625 €/μήνα, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη.
    Δηλαδή οι υποψήφιοι για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας πρέπει να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.500 € το οικονομικό έτος 2011.
   Όσον αφορά την διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος, το επόμενο βήμα, από πλευράς των τελικών δικαιούχων, είναι η επικαιροποίηση των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ τελικών δικαιούχων και συμπραττόντων φορέων σύμφωνα με τις εγκριθείσες θέσεις, η σύνταξη και η υποβολή των τεχνικών δελτίων, η υπογραφή του συμφώνου αποδοχής όρων και η αποστολή τους για έγκριση στην διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Εργασίας και στον ΑΣΕΠ.
Ο ΑΣΕΠ θα έχει ως αρμοδιότητα:
   α) την έγκριση της ανακοίνωσης πρόσληψης (πρόσκλησης-ενημέρωσης του δικαιούχου προς τους δυνητικά ωφελούμενους),
   β) τον έλεγχο της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης και
   γ) την εξέταση των ενστάσεων των υποψηφίων.
   Μετά την αποστολή των ανωτέρω εγγράφων των τελικών δικαιούχων, η έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη των ανέργων εξαρτάται από τις τελικές εγκρίσεις και αποφάσεις ένταξης από τον ΑΣΕΠ και την διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Εργασίας.

Χρήστος Τσιρογιάννης
πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Αλλαγή φρουράς στη Δημοτική Κοινότητα Αρταίων

Στη συνεδρίαση του οργάνου που έγινε τη Δευτέρα, 9-1-2012, νέος Πρόεδρος της Δ.Κ. Αρταίων εκλέχθηκε ο κ. Κώστας Ρίζος και Αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Θώδης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δ.Κ. κ. Βασίλης Γέμος ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία που είχαν ενώ σε επιστολή που κατέθεσε προς το Συμβούλιο της Δ. Κοινότητας και την οποία κοινοποίησε στο Δήμαρχο και στον πρόεδρο του Δ.Σ. Δ. Αρταίων ανέφερε τα εξής:

«Κλείσαμε ένα χρόνο λειτουργίας του νέου θεσμού της Δημοτικής Κοινότητας με τον Ν. 1852/10 «Καλλικράτης». Κάνοντας τον απολογισμό μας μπορούμε να πούμε ότι η παρουσία μας στα δημοτικά πράγματα ήταν σοβαρή και ουσιαστική, όχι μόνο σε ότι αναφέρεται στον Κανονισμό λειτουργίας για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας, αλλά και πέραν αυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των οικισμών της.
 Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις στην καλυτέρευση της καθημερινότητας του πολίτη που αφορά την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, των εργασιών του πρασίνου, (αστικού και περιαστικού),  οι εισηγήσεις μας για τη λειτουργία του ΣΕΣ, για το τεχνικό πρόγραμμα, για το επιχειρησιακό σχέδιο, παρεμβάσεις για αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως των Αγ. Αναργύρων, Γλυκορίζου, εργατικών κατοικιών, Ελεούσας κ.λ.π.) προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και ισότιμη αντιμετώπισή του με το αστικό κέντρο.
Η Δημοτική Κοινότητα ήταν παρούσα σε όλα τα προβλήματα και τα αιτήματα των συνδημοτών μας και συμπαρασταθήκαμε για την επίλυσή τους και το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό.
Προωθήσαμε όλες τις αποφάσεις μας οι οποίες λήφθηκαν υπόψη και σχεδόν όλες υλοποιήθηκαν.
Όμως ο δρόμος είναι μακρύς και οι προσπάθειες συνεχείς για την επίλυση όλων των προβλημάτων και των στόχων μας. Σ’ αυτό τον αγώνα και με τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος πρέπει να εντείνουμε τις δυνάμεις μας.
 Πέραν όμως αυτών πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα πλήρως σε ότι μου ανατέθηκε από το Δήμαρχο και αυτό έγινε με τη συνεχή και καθημερινή ενασχόλησή μου.

Αφού πρώτα ευχαριστήσω τα μέλη του Συμβουλίου της Δ.Κ.  για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και την συνεργασία τους δηλώνω ότι:
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά και ειδικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν και παραμένει τρόπος ζωής μου και χώρος προσφοράς.
Θα ήταν πέρα από τις αρχές και τις θέσεις μου, σ΄έναν πρωτόγνωρο θεσμό όπως είναι η Δημοτική Κοινότητα, κύτταρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μην δώσω τη δυνατότητα ανάδειξης νέων στελεχών και να δοκιμαστούν νέα πρόσωπα από το αξίωμα του Προέδρου, προκειμένου να νοιώσουν από κοντά τις δυσκολίες και τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και την αγωνία για την πρόοδο και προκοπή αυτού του τόπου.
  
Για το λόγο αυτό υποβάλλω την παραίτηση μου στο Σώμα από το αξίωμα του Προέδρου.
Δηλώνω ότι θα συνεχίσω απρόσκοπτα να εργάζομαι και να συμμετέχω σε όλες τις δραστηριότητες της Δημοτικής μας Κοινότητας, αλλά και του Δήμου συνολικά και να επιτελώ το χρέος μας απέναντι σε όλους τους συνδημότες μας, αλλά και σε όσους τίμησαν  την παράταξή μας και μένα προσωπικά.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη για την εμπιστοσύνη του και την απρόσκοπτη συνεργασία μας, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ., τους Αντιδημάρχους και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου που συμπαραστάθηκαν στο έργο μας».


Παρόμοια επιστολή προς τους παραπάνω αποδέκτες κατέθεσε και ο μέχρι τώρα Αντιπρόεδρος της Δ.Κ. κ. Παναγιώτης Σπάκας στην οποία αναφέρει: «Αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να με εκλέξετε Αντιπρόεδρο της Δημοτικής μας Κοινότητας, θέλω να σας δηλώσω ότι προκειμένου να διευκολύνω συνολικά την εκλογή νέου προεδρείου υποβάλω την παραίτησή μου. Επίσης όλον αυτό το χρόνο μαζί με τον Πρόεδρο, τον οποίο ευχαριστώ και για τη συνεργασία προσπαθήσαμε να συντονίσουμε τα βήματά μας και το καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό σ΄ένα νέο όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ ότι όπως είπε και ο Πρόεδρος οι αποφάσεις που πήραμε έχουν υλοποιηθεί κατά μεγάλο μέρος, όμως οι ανάγκες της Κοινότητάς μας είναι τεράστιες και απομένει πολύς δρόμος και μεγάλος αγώνας για την υλοποίησή των. Σας ευχαριστώ και πάλι για τη συνεργασία σας».

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Επιμελητήριο Άρτας

Στην τελετή παράδοσης παραλαβής της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Άρτας, που έγινε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012, στις αίθουσες του Επιμελητηρίου, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης μαζί με άλλους φορείς. Ο κ. Παπαλέξης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της απελθούσας Διοίκησης του Επιμελητηρίου κ. Ηλία Κοίλια για την άψογη συνεργασία που είχαν για τα ζητήματα της περιοχής και για την προσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού για την επίλυση τους. Εξήρε το έργο της απελθούσας διοίκησης και συνεχάρη τη νέα Διοίκηση και το νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Χρήστο Παπάζογλου, ευχόμενος καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους, δηλώνοντας ότι ο Δήμος θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε θετική προσπάθεια. «Μόνο αν συνεργαστούμε όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα  και να αναπτύξουμε την περιοχή» ανέφερε ο κ. Παπαλέξης τονίζοντας ότι η συνεργασία του Δήμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και βεβαίως για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Βιοτεχνικού Πάρκου για το οποίο έγιναν φιλότιμες προσπάθειες μέχρι σήμερα αλλά δεν ευοδώθηκε.

Προσωρινή λύση στις μεταφορές των μαθητών

Τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την μεταφορά των μαθητών αφού οι περισσότεροι διαγωνισμοί που διεξήγαγαν οι Δήμοι για την ανάδειξη νέων μεταφορέων απέβησαν άκαρποι. Το πρόβλημα πήρε πανελλαδική διάσταση με αποτέλεσμα την έκτακτη συνάντηση των Προέδρων των ΠΕΔ με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο την Τετάρτη 28-12-2011 στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης  κατά τη διάρκεια της σύσκεψης  περιέγραψαν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που είχαν προκύψει στην διενέργεια των διαγωνισμών, υπογραμμίζοντας πως ήταν ορατός ο κίνδυνος να μπλοκάρει η μεταφορά των μαθητών από τις 8 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι πολλοί από τους μέχρι τότε διαγωνισμούς είχαν κηρυχθεί άγονοι. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε τότε ότι το αργότερο εντός του επόμενου διμήνου θα καταβληθούν στους μεταφορείς το σύνολο των οφειλών για το 2011 από το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών καθώς επίσης και των οφειλών του κράτους για το πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Έπειτα από τη συνάντηση αυτή και έως ότου βρεθεί η οριστική λύση, το Υπουργείο Εσωτερικών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 268/31-12-2011 - Τεύχος Α', στο Άρθρο 2 με θέμα "Ρυθμίσεις επειγόντων θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών" στο εδάφιο 7, αποφασίστηκε το εξής: "Οι συμβάσεις που έχουν συνάψει οι περιφέρειες για την μεταφορά των μαθητών και παρατάθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 70 του ν.4002/2011 (Α' 180) παρατείνονται έως την 28η Φεβρουαρίου 2012".